Dat er een verband is tussen corona en luchtkwaliteit is nog nergens wetenschappelijk bewezen.
Echter hebben talloze onderzoeken de afgelopen jaren wel aangetoond dat vervuilde lucht tot gezondheidsklachten leidt. Daarnaast hebben we ook gezien dat tijdens de quarantaineperiode veel mensen toevlucht zochten in bossen en natuurgebieden. Even ontspannen in de buitenlucht en in de natuur is ook goed voor de mentale gezondheid. 
Goed nieuws wat betreft onze bomenambitie zou een sterk signaal zijn. Daarom stelde gemeenteraadslid Margot Wybo de vraag aan schepen Hostekint. De afgelopen maanden werd heel wat werk gestoken in een actieplan om de doelstelling 100.000 bomen in Roeselare te halen. Het actieplan is klaar en één van de volgende commissies worden toegelicht.
 
“Het klopt dat de Roeselarenaar op zoek is gegaan naar voldoende open ruimte en zuurstof om zich heen gedurende deze coronacrisis. De lockdown heeft het belang van groen en bomen blootgelegd” zegt schepen Hostekint.
 
Voor raadslid Margot Wybo mag het zelfs verder gaan, een bos aanplanten voor alle helden in deze coronacrisis. “Op belangrijke momenten (zowel de ongelukkige als de gelukkige momenten) in het leven plant de mens graag een boom. Ik denk dat deze pandemie voor vele Roeselarenaars een moeilijke periode is geweest.”

De stad heeft inderdaad de intentie om dit te doen als teken van erkenning voor de helden die tijdens deze crisis de stad draaiende hebben gehouden. Het plantseizoen staat voor de deur, opnieuw zal ook een geboortebos worden aangeplant. De Roeselarenaar zal maximaal worden betrokken om onze ambitie te realiseren. Met Week van het Bos voor de deur zal men kennis kunnen maken met tiny forests.

  • Leefmilieu & natuur