Ontdek West-Vlaanderen met de fiets van 23 t.e.m. 26 augustus 2018 vanuit de hoofdstad der wereldkampioenen: Roeselare. Van 23 t.e.m. 26 augustus kan je weer deelnemen aan het mooiste vierdaags fietsevent "West-Vlaanderens Mooiste".

West-Vlaanderens Mooiste is hét ideale event om West-Vlaanderen gedurende een of meerdere dagen te ontdekken met de fiets. Dit fietsevenement leidt je elke dag vanuit Roeselare naar een andere regio. Van het Heuvelland tot de Kust en van de Leiestreek tot de Polders.

West-Vlaanderens Mooiste is gekend voor fietsen langs idyllische plekjes, genieten van mooie landschappen en het ontdekken van toeristische trekpleisters. We verwelkomen beginnende en geoefende fietsers met fietstochten op maat.

West-Vlaanderens Mooiste staat garant voor uitgepijlde parcours van verschillende afstanden, verzorgde bevoorradingen, uitgebreide fietsfaciliteiten en een gratis consumptie bij aankomst in ons café Velo.

Donderdag 23 augustus 2018

Waarheen fietsen?

De route op donderdag kronkelt langs fietsvriendelijke wegen naar regio Torhout. Onderweg maak je kennis met de landelijke rust, de Houtlandse bossen en verborgen natuurpareltjes. In het centrum van Torhout ontdek je het Ravenhof en kan je ook een
bezoekje brengen aan het plaatselijke museum.

Sportelen (sport voor 55-plus)

Sportelen is sporten met plezier, op eigen niveau en met vrienden. Op donderdag zijn er tal van sport- en beweegactiviteiten (fietsen, wandelen, archery tag, festivalwip, katapultschieten, lijndans, info omtrent ED, …) op maat van 55+. In de namiddag is er
muzikale animatie op het hoofdpodium met The Gipsy’s. Alle deelnemers worden gratis verwend met koffie en gebak en komen in aanmerking om een fiets te winnen. De trekking is voorzien tussen 17.30 uur en 18 uur.

Vrijdag 24 augustus 2018

Waarheen fietsen?

Op vrijdag fietsen we via landelijke wegen langs waardevolle landschappen en groene zones richting Gullegem en Moorsele. Je fietst dwars doorheen het Steenbeekbos en ontdekt het groene lint van Moorsele. De grotere afstanden fietsen naar het
natuurdomein Preshoekbos in Marke en naar het landelijke Bellegem. Rustige fietswegen leiden je langs tal van kapelletjes en oude, typische vierkantshoeven.

Zaterdag 25 augustus 2018

Waarheen fietsen?

De fietsers fietsen naar Zonnebeke en de heksengemeente Beselare. Langs fietsvriendelijke wegen maken ze kennis met verschillende monumenten en kerkhoven die verwijzen naar W.O. I. Het parcours is zacht glooiend en passeert verschillende
natuurdomeinen.

De sportieve fietsers (100 en 125 km.) fietsen dwars door het West-Vlaamse berglandschap of opteren voor de mountainbike. De Kemmelberg, de Rode berg en andere meer of minder gekende heuvels staan op het koersmenu. Fietsen door het Heuvelland staat synoniem voor een uitdagend parcours in een natuurlijk decor.

De mountainbikers verkennen de Kleiputten in Roeselare en rijden richting Ledegem en Gullegem. Het parcours is een aaneenschakeling van groenzones, landwegen en technische passages.

Bezoek een tweetal WO I sites met een gids

Alle parcours op zaterdag lopen langs het indrukwekkende Britse Tyne Cot Cemetery in Passendale. Fietsers vanaf 50 km kunnen gratis een tweetal unieke sites van de Eerste Wereldoorlog bezoeken met gids, namelijk de Duitse Commandobunker en het Buttes New British Cemetery in Zonnebeke.

Retrofietstocht

Voor het eerst zijn er ook retrofietsers tijdens West-Vlaanderens Mooiste. De retrofietsers starten op zaterdag om 10 uur in groep op fietsen uit lang vervlogen tijden. Na de retrotocht is er allerlei animatie, zoals een retrofietsbeurs, 'le professeur vélo' Toon Duyck die uitleg geeft over antieke fietsen, men kan fietsen op een hoge bi én er is een netwerkmoment met bijhorende huldiging op het terras om 14 uur.

Leer je kind in slechts 3 uur fietsen op 2 wielen!

Kan je kind al fietsen met steunwieltjes, maar weet je niet goed hoe het nu verder moet?  Wil je graag jouw kapoen begeleiden zodat je trots van op de eerste rij kan meekijken wat hij/zij al kan? Dan is KIJK! Ik fiets! echt iets voor jou.

 • Deelnameprijs is 7 euro (incl. koekje, drankje en Kijk! Ik fiets!-diploma)
 • Inschrijven via vrijetijd@roeselare.be of 051 26 24 00

Kinderen fietsen samen met wielerkampioenen de Flanders Kids Tour!

Droom je ervan om renner te worden? De Flanders Kids Tour is een fietstocht waaraan kinderen tussen 6 en 15 jaar kunnen deelnemen. In groep fietsen kinderen onder begeleiding van wielerkampioenen langs glooiende wegen richting Zonnebeke. Test voor de tocht je behendigheid op het fietsparcours onder begeleiding van medewerkers van de Vlaamse Wielerschool.

 • Start inschrijving & behendigheid: 9 u.
 • Start fietstocht: 10 u.
 • Afstand: 25 kilometer

Zondag 26 augustus 2018

Waarheen fietsen?

De sportieve fietstochten van 50, 75 en 100 kilometer fietsen naar de Huwynsbossen en via autoluwe wegen bereik je regio Wingene. Deze route is gekenmerkt door landelijke rust, een groen landschap en de vele bossen. De grotere afstanden (75 & 100 km) fietsen dwars door de Bossen van Vlaanderen in regio Beernem. De mountainbikers verkennen het glooiende landschap richting Staden, Westrozebeke en Hooglede. Deze tocht wordt gekenmerkt door korte maar pittige klimmetjes en technische passages in het hart van onze provincie.

De familietocht van 25 of 50 kilometer verkent de streek rond Roeselare en regio Ingelmunster. Je fietst door de Roeselaarse agrarische groentetuin, je ontdekt het bosgebied ‘t Veld en fietst in een groene omgeving langs het kanaal op verharde en
onverharde paden.

West-Vlaanderens Mooiste en de Gezinsbond fietsen in elkaars wiel

Ook dit jaar is er opnieuw een samenwerkingsverband met De Gezinsbond. Inwoners uit de omgeving Ingelmunster kunnen dit jaar starten in hun eigen gemeente. De startplaats is tevens opgenomen in de familietocht van 50 km met start in Roeselare én dient als bevoorradingslocatie voor de familietocht van 50 km.

De kinderfietstocht ‘De Zoevende Zapper’

Op zondag fietsen de allerjongsten met hun ouders, grootouders en vriendjes langs de mooiste Roeselaarse plekjes. Deze fietstocht (15 km) richt zich naar gezinnen met jonge kinderen tussen 3 en 12 jaar. Vanaf 13 u. verwelkomen we de kinderen in Expo Roeselare waar ze zich kunnen uitleven in het speeldorp (i.s.m. de Kinderkaravaan) met onder andere kinderkaraoke, een boogschietstand, een gocart parcours, legotafels, ... De fietstocht staat garant voor keileuke animatie, lekkere versnaperingen en heel veel fun en plezier onderweg. Na de fietstocht krijgen alle kinderen een ijsje.

 • Start inschrijving: 13 u.
 • Afstand: 15 kilometer

West-Vlaanderens Mooiste verwelkomt de wandelaar

Op zondag voegt West Vlaanderens Mooiste ook wandelen toe aan het programma. Er is een aanbod op maat voor elke wandelaar: van de recreant tot de geoefende wandelaar. Het wandel- en belevingsevent gaat richting de Zilverberg en de Kleiputten.

 • Afstanden: 6 km - 12 km - 18 km - 24 km

Familielunch

Op zondagmiddag kan je genieten van een heerlijke steak met frietjes voor 15 euro. Voor de kinderen is er een lekker Zappermenu voor 10 euro t.v.v. het Nationaal Rolstoelhockeyteam.

Belle Perez sluit West-Vlaanderens Mooiste af met zuiderse klanken!

Zangeres Belle Perez sluit West-Vlaanderens Mooiste af op zondag. De Spaanse zangeres zal de Expo omtoveren tot een zuiders feest met haar Spaans getinte en opzwepende  muziek.

 •  Aanvang optreden: 17 u.

Praktische info

Locatie start en aankomst:

 • Expo Roeselare – Diksmuidsesteenweg 400 – 8800 Roeselare

Afstanden:

 • Cyclo: 15 km - 25 km – 50 km – 75 km – 100 km - 125 km
 • MTB: 30 km – 45 km – 60 km - 75 km
 • Wandelen: 6 km – 12 km – 18 km - 24 km

Starturen:

 • Donderdag en vrijdag: 8 u. tot 15 u.
 • Zaterdag en zondag: 7.30 u. tot 15 u.

Deelnameprijs:

 • Voorinschrijving: 16 euro per persoon om 4 dagen te fietsen
 • Daginschrijving: 5 euro per persoon / per dag / per tocht

Fiets reserveren:

West-Vlaanderens Mooiste gaat over grenzen met het wereldkampioenschap voor journalisten.

Voorstelling van World Press Cycling Championship

In 2018 organiseert stad Roeselare het World Press Cycling Championship, kortweg WPCC. Journalisten uit binnen- en buitenland zullen in de Rodenbachstad strijden om de prestigieuze wereldkampioenentrui en dit in verschillende disciplines. Na Zolder (2002), Lierde (2010) en Oudenaarde (2015) is Roeselare de vierde Belgische stad die het WPCC mag verwelkomen.

Het wedstrijdprogramma

Journalisten van over de hele wereld zijn ingeschreven om rond De Zilverberg met elkaar de strijd aan te gaan. Drie wedstrijden moeten uitmaken wie de beste wielrenner onder de journalisten is. Het wedstrijdprogramma bestaat uit een individuele tijdrit die doorgaat op vrijdag 24 augustus, gevolgd door een teamsprint waarbij de deelnemers in groepen van drie over een afstand van één kilometer zo snel mogelijk de finish moeten halen. Ten slotte gaat er op zondag 26 augustus een wegrit door waarbij de journalisten langs landelijke wegen worden gestuurd en onder andere een heftige kasseistrook moeten trotseren over een glooiend parcours.

Het volledige wedstrijdprogramma vind je op: www.wpcc2018.be/nl/wedstrijdprogramma

Toeristisch programma

Naast een wedstrijdprogramma is er ook een volledig toeristisch programma uitgewerkt. De journalisten en hun familie worden in Roeselare op sleeptouw genomen, maken tijdens een busrondrit door Vlaamse velden kennis met verhalen van overleden
topsporters en kunnen genieten van onze roodbruine trots Rodenbach. De durvers kunnen zich wagen aan een rondje op de wielerpiste. Een centrumwandeling en bezoek aan KOERS. Museum van de Wielersport maken het geheel af. De journalisten zullen er in primeur het vernieuwde museum bezoeken. Een exclusieve avant-première dus. Twee weken later op 9 september opent KOERS voor het grote publiek.
Het volledige toeristische programma vind je op: www.wpcc2018.be/nl/toeristischprogramma

Meer info:

 • Sport
 • Toerisme