Op 9 juli 2015 zal voor de 30.000ste keer de Last Post weerklinken: een huldigingshymne aan alle slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, onder de Ieperse Menenpoort Ook in Roeselare brengt de brandweer een Last Post Tribute.
Op donderdag 9 juli brengt intendant Wim Opbrouck een "Ode aan de Ode". Bij de voorstelling van die unieke herdenking, gaf Opbrouck mee dat nu al ruim 150 brandweerkazernes, verspreid over de hele wereld, participeren aan het unieke project. Ook de Roeselaarse brandweer neemt doel aan deze "Ode aan de ode"
Op 1 juli 1928 klonken de klaroenen van de Last Post Association voor de eerste keer onder het indrukwekkende oorlogsmonument waar 54.897 namen in gekerfd staan. Het doel was om een ode te brengen aan alle oorlogsslachtoffers. "En dat is op 9 juli ook onze hoofddoelstelling, om op een serene manier voor de 30.000ste keer de gevallen slachtoffers te eren en te herdenken", aldus Benoit Mottrie, voorzitter van de Last Post Association.
Ook de Roeselaarse brandweer neemt doel aan deze "Ode aan de ode" aan onze brandweerpost in de Albert I-laan 4, Roeselare. Daar wordt vanaf 19u00 een evenement georganiseerd, waar de 30.000ste Last Post live kan gevolgd worden vanaf 19u50.
Programma aan de Roeselaarse brandweerkazerne
Donderdag 9 juli 2015 - Aanvang 19u00
- Verwelkoming door Lt. Veracx, postoverste Roeselare
- Korte voordracht door burgemeester Luc Martens
- Voordracht door een kind.
- Een Ode aan de Ode door Aude(s)â¦
- Muzikale ondersteuning door Field Marshal Haighâs Own Pipes & Drums in origineel Schots militair tenue uit WO I en de klaroenblazers van het Gildemuziek.
- Om 19u50 : 30.000ste Last Post Live vanuit Ieper op groot scherm
- Rond 20u30 wordt de livestream afgesloten met het loeien van de sirenes, een antwoord op de voordracht van het kind en een indrukwekkende muzikale ondersteuning van Field Marshal Haighâs Own Pipes & Drums.
Tijd bevriezenIn het kader van GoneWest, het herdenkingsprogramma van de Provincie West-Vlaanderen, werd Wim Opbrouck als intendant aangesteld om een "Ode aan de Ode" te organiseren. "Ik wil een klein moment creëren, maar toch een gebeurtenis waar iedereen deel wil van uitmaken. Daarom zal over de hele wereld tegelijkertijd hulde gebracht worden aan de slachtoffers. Alsof het hele land, en de wereld, even de adem inhoudt en de tijd bevriest. Een kleine bedanking aan de klaroenspelers die hier straks de Last Post voor de 30.000ste keer brengen."
Het wordt een unieke ceremonie. Tien minuten voor acht uur 's avonds, waarop de Last Post altijd wordt ingezet, brengt Wim Opbrouck eerst een persoonlijke ode. Nadat de Last Post weerklinkt, brengt de Britse land-, lucht- en zeemacht een echo van de hymne vanuit Groot-Brittannië. Later volgt via een beeldscherm nog een inbreng vanuit Schotland, Duitsland, Parijs, Nieuw-Zeeland, Canada en India.