In Roeselare gaan we voor de vierde keer op rij op zoek naar een nieuwe, jonge, junior stadsdichter voor de editie 2020. Dit jaar werkt Stad Roeselare voor de eerste keer samen met het kenniscentrum, ARhus.
Onze jury selecteerde een top vijf uit de maar liefst 402 ingezonden gedichten en koos al een winnaar. Maar, hiermee is de wedstrijd nog niet afgelopen. Het publiek kan ook een prijs toekennen. Stemmen dus op jouw favoriet uit de top vijf.

Het project


Met het project ‘Junior stadsdichter’ worden kinderen en jongeren uitgedaagd om in hun creatieve pen te kruipen en de beste woordspinsels uit hun hoed te toveren. Uniek in Roeselare is dat we deze wedstrijd exclusief voor kinderen organiseren. 
Het thema voor deze editie is ‘KOERS’. Denk hierbij niet enkel aan wielrennen of aan ons museum, maar ook aan beweging, snelheid of het varen van een bepaalde koers.
 
In november werden er creatieve workshops aangeboden aan de basisscholen in Roeselare. Deze workshops werden verzorgd door Karolien Verscheure en Benedikte Crombez, beiden leerkracht woord en drama in STAP. Zij hebben de leerlingen aangezet om hun poëtische bril op te zetten. De kinderen konden dus via hun school of klas deelnemen, maar evengoed op eigen houtje.
Dit jaar zetelden er opnieuw drie professionele kleppers in onze jury. Karien Cobbe was jarenlang een vaste waarde in STAP als leerkracht woord. Lise Surmont is een schrijfster. Ze schrijft veel poëzie en brengt dit ook af en toe op een podium. Het derde jurylid is Dieter Meeuws, zanger van de Roeselaarse band Ntrek. Hij brengt eigen poëtische teksten op beats in een hiphopjasje. Taal en poëzie zijn hen dus alle drie, elk op een andere manier, niet vreemd. Zij bogen zich over de 402 ingezonden gedichten en selecteerden een top vijf en een, voorlopig nog onbekende, winnaar van de juryprijs.


De wedstrijd


Nadat de jury een top vijf selecteerde is het nu aan jullie. Want, nieuw dit jaar is dat er twee prijzen te winnen vallen. Zowel een juryprijs als een publieksprijs.
De juryprijs werd intussen bepaald door de jury. Maar, de publieksprijs, daar kan jij mee over beslissen! Stem via jeugd.roeselare.be op jouw favoriete gedicht! Stemmen kan tot en met zondag 26 januari.
De geselecteerden zijn:
-      Daan De Keyzer – Spanjeschool
-      Taylord Temuna Tambu – Sint-Lutgart
-      Maurice Tyvaert en Lowie Thoen – Vikingschool
-      Flore Carrein – Zilverbergschool
-      Babette Hoornaert – Vikingschool


De uitreiking


Wie de juryprijs en/of publieksprijs wegkaapt, wordt bekend gemaakt op de uitreiking donderdag 30 januari 2020, niet toevallig gedichtendag!
Deze uitreiking gaat door in KOERS. Museum van de Wielersport. De uitreiking wordt gepresenteerd door leerlingen ‘presentatie’ van STAP Roeselare.


Wat daarna?


Doorheen het jaar 2020 brengen we de winnende gedichten in het straatbeeld via verschillende acties.
De afgelopen jaren kon je panelen met de top vijf in het straatbeeld zien, stickers op De Munt, de gedichten geschilderd op muren in Roeselare, op jouw broodzak en zo verder. Ook in 2020 brengen we de gedichten graag terug naar buiten.
Hoe en waar en wanneer blijft voorlopig nog even geheim.

  • Cultuur
  • Jeugd