De Stad Roeselare diende gisteren een dossier in om Vlaamse en provinciale subsidies te krijgen voor het toekomstige zwembad dat zal gebouwd worden op de site Schiervelde. Er wordt samengewerkt met andere gemeenten uit de regio om zo te komen tot een complementair zwembadaanbod: Ledegem, Izegem en Hooglede stappen mee in het verhaal. Het nieuwe zwembad zal acht zwembanen en een instructiebad met vier banen tellen.

 

Zwemparadijs

Het subsidiedossier behelst in Roeselare een sportbad met acht banen én een instructiebad met vier banen.

Toch is het de bedoeling om van het nieuwe zwembad een zwemparadijs te maken met een zwemvijver, de nodige randactiviteiten voor jongeren, kleuters, kinderen en liefhebbers van wellness. Schepen van Gebouwen Nathalie Muylle : 'Het subsidiedossier betreft enkel het sportbad. "De ruime omkadering met recreatie zal in samenwerking met een private partner gebeuren"  De acht banen en het instructiebad moeten voldoen om leerlingen voldoende plaats te geven tijdens het schoolzwemmen. 'Door acht banen te voorzien kunnen we tijdens de schooluren vijf banen en het instructiebad reserveren voor leerlingen. De overige drie kunnen dan gebruikt worden om baantjes te trekken. Daarvoor is er nu te weinig tijd beschikbaar.'

Drie Zwembaden:  Izegem - Roeselare & Hooglede-Gits

Om aanspraak te maken op geld is er echter een intergemeentelijke samenwerking nodig. Het Roeselaarse zwembad krijgt steun van Ledegem, Izegem en Hooglede-Gits. De komende weken wil burgemeester Luc Martens nog andere buurgemeenten verbinden in dit project. Luc Martens: 'De samenwerking toont een open geest en bewijst dat het zwembad-aanbod in de gemeenten complementair is.'

"Ons dossier omvat drie zwembaden uit de regio, zijnde het nieuwe sportzwembad in Roeselare, het openluchtzwembad van Izegem en het zwembad voor mensen met een handicap in Hooglede-Gits. De partners tekenden al een engagementverklaring waarbij Roeselare en Izegem beloven de gemeenten in de regio zonder zwembad de kans te bieden samen te werken om tegen een gunstig tarief gebruik te maken van hun zwembaden. Zo ontstaat een ruim aanbod aan zwemfaciliteiten tegen een democratische prijs."

Alle drie de zwembaden dienen een afzonderlijke subsidieaanvraag in, maar zijn aan elkaar gelinkt via het beleid. 'Dat beleid is dat elke doelgroep in een zwembad terecht moet kunnen. De infrastructuur moet daar aan aangepast zijn,' aldus Martens.

De investering wordt geraamd op achttien miljoen, maar Roeselare hoopt hiervoor zoveel mogelijk subsidies op te strijken.  Als de stad de subsidies binnenhaalt, is er meteen ook een timing voor de realisatie van het zwembad. Dan starten de werken in 2016 en is het bad af eind 2018.

 

Klik hier om het krantenartikel uit het Laatste Nieuws te lezen

Klik hier om het krantenartikel uit het Nieuwsblad te lezen