Met een vernieuwde aanpak van het parkeerbeleid wordt winkelen, wonen, leven & werken in Roeselare nog aantrekkelijker. De nieuwe visie op parkeren vertrekt vanuit het STOP-principe: voetgangers en fietsers krijgen voorrang op de auto. Het beleid zet hiermee een volgende stap naar een leefbare stad.

Griet Coppé, Schepen voor Mobiliteit & Openbare Werken (CD&V), licht de wijzigingen aan het parkeerbeleid toe: "We willen het lang rondzoeken naar een parkeerplaats in de stad een halt toeroepen. Ons wapen: de auto’s naar de parkeergarages leiden. Zo komt bovengronds plaats vrij voor korte afhaalboodschappen.”

LANG PARKEREN ONDERGRONDS, KORTE BOODSCHAP BOVENGRONDS

De tarieven in de parkeergarages zijn immers aantrekkelijker dan parkeren op straat. “Onze tarieven in Roeselare behoren tot de goedkoopste van alle Vlaamse centrumsteden”, verdedigt de Schepen. “Het eerste uur in de Wallenparking en in parkeergarage De Munt is gratis. Handig voor wie snel even de boeken in de bib wil terugbrengen. Op zonnige dagen is de fiets trouwens een gratis én gezond alternatief.

Voor een namiddagje shoppen plaats ik de auto ondergronds…

De prijs voor het bovengronds parkeren is verhoogd, maar tegelijk zijn de tarieven voor de parkeergarages extra voordelig gemaakt. “Zo willen we het gebruik van die parkeergarages aanmoedigen”, aldus Griet Coppé. “Wie ondergronds parkeert, kan zorgeloos winkelen zo lang hij wil. Geen zorgen over een verlopen parkeerticket: in de parkeergarages kan je geen retributie krijgen.”

“Verder treedt op 1 november een nieuw parkeerverwijssysteem in werking. Dit zal bezoekers van buiten Roeselare helpen om vlot de parkings te bereiken. Hierdoor vermijden we dat auto’s in het centrum blijven rondrijden op zoek naar een vrije parkeerplaats op straat of op pleinen. De parkeergarages vormen een goedkoper én comfortabeler alternatief.”

… voor een korte boodschap kan het nog in de straten…

Door langdurig parkeren in de garages aan te moedigen, komt ruimte vrij op straat en op de pleinen. Griet Coppé: "Deze ruimte willen we voorbehouden voor wie snel een boodschap wil doen of iets wil afhalen. Het eerste kwartier parkeren in een betalende zone blijft trouwens gratis. Dit is op maat van een kort bezoek aan de apotheek of de bakker. In de drukste winkelstraten (rode zone op de kaart) kunnen auto’s maximum één uur parkeren. Op de centrumpleinen (Grote Markt, Botermarkt, Polenplein, de Coninckplein) wordt parkeren beperkt tot 2 uur".

… voor een leefbare stad bovengronds !

“Ook de automobilisten zelf dragen een verantwoordelijkheid voor een succesvol parkeerbeleid. We hopen elkeen te overtuigen, want we hebben de medewerking van iedereen nodig om deze visie te laten slagen. Staak dus het zoeken naar een parkeerplaats bovengronds en zoek het eens ondergronds!”, vat Griet Coppé de boodschap kort en krachtig samen. “Het vernieuwde parkeerbeleid draagt bij tot een leefbaardere stad. We willen voetgangers en fietsers bovengronds meer ademruimte geven. Met minder auto’s bovengronds wordt een vlotter busvervoer mogelijk en krijgen we een aantrekkelijker stad.”

Voordelige & flexibele abonnementsformule voor wie werkt in de (binnen)stad

Werknemers in de binnenstad kunnen opteren voor de formule van het “werkabonnement”. Dit systeem werkt met een beurtenkaart van 20 beurten, aan de prijs van 40 euro. Het abonnement is 3 maanden geldig. Per parkeerbeurt kan je maximum 24 uur parkeren. Zo kost één etmaal maximaal 2 euro voor wie werkt in de (binnen)stad.

Meer info over parkeren in Roeselare vind je op: www.parkeren.be/roeselare/parkeerbeleid

 Een overzicht van de zones voor betalend parkeren

Klik op het onderstaand kaartje om het plannetje groter te bekijken

 

 Een overzicht van de tarieven voor betalend parkeren

Parkeerzone

Parkeertarief

Uren voor betalend parkeren

Maximale parkeerduur

 

In alle zones

15 min. gratis parkeren met gratis ticket

 

max.15 min.

Rode zone

1,30 euro per uur

elke dag van 9 tot 12.:30 uur en van 13:30 tot 18 uur (behalve zon- en feestdagen en 11 juli)

max. 1 uur

Gele zone (Incl. op de Botermarkt, Polenplein, Coninckplein en de Grote Markt

1ste uur: 1,30 euro
2de uur: 1,70 euro

elke dag van 9 tot 12:30 uur en van 13:30 tot 18 uur (behalve zon- en feestdagen en 11 juli)

max. 2 uur

Parking De Munt
Wallenparking

eerste uur gratis
daarna 1,25 euro/uur
Tussen 19:00 en 07:00: max. 6 euro

24 uur per dag
 

 24 uur per dag

Parking Moerman

1ste uur : 1 euro
daarna 1,25 euro/uur
Tussen 19:00 en 07:00: max. 6 euro

24 uur per dag

24 uur per dag

 

Klik hier voor het overzicht in pdf-versie