Uit het rapport van de ziekenfondsen blijkt dat 1 op 7 vandaag nog steeds te veel betalen voor een bezoek bij de huisarts. Zo'n 300.000 belgen die recht hebben op de  'derdebetalersregeling' krijgen niet waar ze recht op hebben. Concreet betekent ze momenteel nog té veel betalen voor een bezoek aan de huisarts.

Mensen met een laag inkomen betalen bij de huisarts meestal alleen nog het remgeld. De dokter krijgt de rest van zijn ereloon dan rechtstreeks van het ziekenfonds. Bijna twee miljoen mensen in ons land met een laag inkomen hebben recht op die zogenoemde derdebetalersregeling. Hierdoor moeten mensen met een laag inkomen niet langer de volledige kost van een doktersbezoek voorschieten.

In 2015 werd deze verplichte derdebetalersregeling ingevoerd voor huisartsen. Toch pasten 1.994 artsen de derdebetalersregeling vorig jaar maar “soms” toe en 162 van hen heeft de verplichte derdebetalersregeling zelfs nooit toegepast.
 
Volgens CD&V-volksvertegenwoordiger en specialiste Volksgezondheid Nathalie Muylle kan dit echt niet. Tijdens het vragenuurtje in de Kamer verwees ze naar de belofte uit 2015 van de minister van Volksgezondheid De Block om de regeling strikt na te leven.  Ze is dan ook ontgoocheld over de weinig kordate aanpak van de minister twee jaar later.

Er komt nu gewoon een brief naar de artsen die niet willen meewerken om hen aan te porren zonder een mogelijke sanctie.”, aldus Muylle. “Nochtans geeft de Minister toe dat de derdebetalersregeling werkt en dat het aantal huisbezoeken met 13 % gestegen is sinds de invoering ervan. De artsen die blijven weigeren moeten voor ons worden aangepakt.”, klinkt het.

De IMA-studie wijst uit dat het vooral gaat om oudere, mannelijke artsen die in een solopraktijk werken, die het derdebetalerssysteem. “Leeftijd is geen excuus.”, volgens Muylle. “We pleiten voor een snelle evaluatie en verdere uitrol naar andere zorgberoepen. Mensen die het financieel moeilijk hebben mogen hun zorg niet langer uitstellen!”, aldus de CD&V politica.