CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle trok deze week aan de alarmklok: "3000 zorgkundigen kunnen niet aan het werk". Zorgkundigen moeten na het behalen van hun diploma een registratie aanvragen bij de FOD Volksgezondheid. Tot eind dit jaar blijft de federale overheid bevoegd voor met het afleveren van het visum. De meesten onder hen, die afgestudeerd zijn deze zomer, wachten ondertussen al vier maanden op hun registratie, terwijl velen onder hen al een werkaanbieding op zak hebben. CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle ondervroeg de minister van Volksgezondheid hierover in de plenaire vergadering.

‘Rusthuizen en ziekenhuizen hebben schrik om deze zorgkundigen aan te nemen zonder definitieve erkenning’, zegt Nathalie Muylle. ‘In deze sector staan nochtans honderden vacatures open’.

Dit betekent dat 3000 afgestudeerden niet aan het werk kunnen, omdat ze geen noodzakelijk visum hebben. De minister antwoordde dat deze zorgkundigen een tijdelijk visum konden krijgen, zodra ze zich hadden aangemeld bij de FOD Volksgezondheid. Ze gaf aan dat tegen eind dit jaar alle noodzakelijke visa zouden worden verstrekt, waardoor de betrokken instellingen hun prestaties konden factureren bij het Rijksinstituut voor Ziekte en Individualiteit (RIZIV).

Volgens Nathalie Muylle is dit echter niet voldoende: ‘Instellingen weigeren zorgkundigen aan te nemen, omdat ze geen mogelijkheid hebben de prestaties van de zorgkundigen te facturen bij het RIZIV na een negatieve beslissing. Afgestudeerden zouden automatisch bij ontvangst van hun diploma hun definitieve registratie moeten krijgen’.