Roeselare is de eerste West-Vlaamse stad waar burgers met smartphone of tablet persoonlijke stadsadministratie kunnen regelen. 

Roeselare is de eerste West-Vlaamse stad (en na Mechelen de tweede centrumstad) waar burgers op een veilige en gebruiksvriendelijke manier officiële stadsdocumenten kunnen aanvragen en afspraken maken via hun tablet of smartphone. Tot nu toe was dat enkel mogelijk van op een vaste computer met specifieke software en kaartlezer met usb-kabel.

Een slim platform, genaamd MYDIGIPASS, maakt die authenticatie mobiel en gebruiksvriendelijker zonder aan veiligheid in te boeten. Bovendien zorgt het platform ervoor dat de meeste gegevensvelden van webformulieren automatisch worden ingevuld, en je op die manier heel wat tijd kan sparen.Een nieuwe stap in de uitbouw van de online dienstverlening dus.

Veilige en mobiele officiële toegang

Om officiële stadsdocumenten aan te vragen hebben Roeselarenaars een vaste computer met specifieke e-ID software en kaartlezer met usb-kabel nodig. Met MYDIGIPASS, een authenticatieplatform waarlangs Roeselarenaars via een mobiel toestel officiële overheidsdocumenten kunnen aanvragen en afspraken regelen, kan dit veranderen.

Hoe werkt het?

Elke gebruiker dient zich eenmalig op www.mydigipass.com te registreren met zijn persoonlijke elektronische identiteitskaart en kaartlezer. Vanaf dan kan je niet alleen met je computer, maar ook met je smartphone en tablet op het MYDIGIPASS-platform inloggen via de MYDIGIPASS-app.

Van daaruit kan je verder aanloggen op verschillende toepassingen, zoals het digitaal loket van de stad Roeselare en bijvoorbeeld officiële documenten, zoals een uittreksel uit het strafregister of een attest van gezinssamenstelling, aanvragen. Bovendien kan je inloggen op eender welk moment en vanop eender welke locatie, via smartphone, tablet of computer. Je hebt er dus niet langer een vaste computer met de bijhorende software, elektronische identiteitskaart en kaartlezer voor nodig. MYDIGIPASS biedt één flexibele aanlogmethode voor een brede waaier van toepassingen. Je kan met MYDIGIPASS bijvoorbeeld ook inloggen op de website van Mijn Bibliotheek.

Gedaan met vergeten paswoorden

Nog een voordeel van deze inlogmethode is dat de meeste gevraagde persoonsgegevens (bvb. naam, adres, ... ) in webformulieren automatisch worden ingevuld, zodat je daar als Roeselarenaar niet elke keer je tijd hoeft in te steken. Dat komt bijvoorbeeld van pas voor wie online een afspraak maakt met de stadsdiensten of een webformulier moet invullen. Eens je je gegevens ingevoerd hebt, worden die de daaropvolgende keren automatisch ingevuld.

Digitale koploper

Roeselare is de eerste West-Vlaamse stad die deze mobiele digitale dienstverlening aanbiedt. Eerder konden MYDIGIPASS gebruikers ook al eenvoudig inloggen op Tax-on-Web, Monizze, Unibet, de Bib, enz. Andere Belgische steden zullen al gauw dit voorbeeld volgen. 

Over MYDIGIPASS

MYDIGIPASS is de door de Belgische overheid gecertifieerde oplossing van VASCO die geverifieerde en dus betrouwbare identiteiten samen met sterke authenticatie aanbiedt in één online platform. MYDIGIPASS voorziet dit platform met betrouwbare digitale identiteiten van waarop Belgische burgers toegang hebben tot online toepassingen van overheid en andere partijen.

Uitleg nodig?

Tijdens de Digitale Week van 20 oktober tot en met 5 november kan iedereen in de foyer van het stadhuis MYDIGIPASS registeren. We voorzien daarvoor een computer en kaartlezer. Wie zich wil registreren, hoeft enkel zijn e-ID en smartphone of tablet mee te brengen.

Nog vragen rond MYDIGIPASS? Dan zijn er de Digie cafés van ARhus:

  • ARhus-café, De Munt | zaterdag 18 november en 9 december
  • Café De Gilde, Sint-Petrus en Paulusstraat 11 | vrijdag 17 november en 8 december