Wie wil ervaren hoe de gewone man leefde tijdens de Eerste wereldoorlog kan terug in de tijd via een handige mobile applicatie (App)  : je kan te voet, met de auto of met een autocar 75 bezienswaardigheden in negentien steden en gemeentes ontdekken. Ook in Roeselare zijn heel wat verhalen te ontdekken. Daarnaast is er gratis magazine beschikbaar met verhalen & getuigenissen.

Naar aanleiding van de herdenking van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog wordt meestal gefocust op het wel en wee van de frontsoldaten. Toerisme Leiestreek en de projectvereniging BIE laten nu ook zien hoe de 'gewone' man en vrouw in de regio leefden tijdens WO I.

Schepen Kris Declercq: "Via de app 'Achter het front van 14-18' maak je kennis met 75 bezienswaardigheden uit WO I in negentien steden en gemeentes in de BIE-regio: Hooglede, Ingelmunster, Lichtervelde, Izegem, Moorslede, Staden & natuurlijk ook in Roeselare"

Thema's & routes

De mobiele applicatie 'Achter het front van 14-18', is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Duits en gratis te downloaden via App Store of Google Play. De App laat de bezoeker het leven ervaren tijdens de Duitse bezetting. Dat gebeurt aan de hand van 75 bezienswaardigheden waaraan verhalen, anekdotes, getuigenissen, foto's en geluidsfragmenten zijn gekoppeld. Bij enkele plaatsen kan je ook foto's vergelijken van nu en honderd jaar geleden.

 

De bezoeker kan enkele thematische routes kiezen. Vier autoroutes laten je kennismaken met de geneeskunde en verzorging tijdens WO I, Schuwe Maandag, het dagelijkse leven en de bevrijding in 1918. Wie het verhaal liever te voet beleeft, heeft de keuze uit zeven wandelroutes. Voor groepen zijn twee autocarroutes uitgewerkt, maar het staat iedereen ook vrij om zelf zijn route samen te stellen.

Uniek in deze app is de offline-navigatie met navigatie instructies. Die brengt je feilloos van de ene site naar de andere.

Magazine

Daarnaast werd  ook het magazine 'veertien-achttien' gelanceerd rond hetzelfde onderwerp. Dat behandelt vijf thema's: bezetting, het medisch verhaal, ontspanning, spionage en de wederopbouw..

"Ook hier ligt de focus op het leven van de burgers tijdens de Groote Oorlog. Het magazine is gedrukt op veertigduizend exemplaren en is gratis te verkrijgen bij de diensten van toerisme  of het gemeentehuis. Het nieuwe magazine bevat ook een uitneembaar kaartje waarop de routes uit de app staan aangeduid."

Nieuwe website

Wie tenslotte nog iets dieper wil graven in het verleden van de streek kan ook terecht op de nieuwe website www.veertienachttien.be. "Daarop is veel achtergrondinfo, fotomateriaal, een agenda,... te vinden. Grasduinen kan via een kaart, tijdslijn, thema's of personen.


Download deze mobilie Applicatie via :