Het Wielermuseum van Roeselare verkaste vandaag naar de Paterskerk via een 'menselijke verhuisketting. Onder de noemer Le Grand Départ verhuisden 153 vrijwilligers  een groot deel van de collectie van het Wielermuseum naar de Paterskerk en de dienst Toerisme.

271 fietsen en 610 trofeeën stonden klaar om te verhuizen naar hun tijdelijk onderkomen. Voor die verhuis deed het WieMu een beroep op 153 vrijwilligers. "Die komen vooral uit Roeselare en bij uitbreiding de provincie, maar we krijgen zelfs de hulp van enkele Nederlanders", vertelt Silla Callewaert (WieMu) in Het Laatste Nieuws. "Ook een aantal collega's van het Huis van Alijn in Gent en van de erfgoedafdeling van de provincie West-Vlaanderen komen helpen, net als de tienerwerking van de jeugddienst."

Teams 'Flandria , 'Molteni' & 'BMC' verhuizen in koersstijl

Het WieMu had de verhuis aangekleed in koersstijl. "De vrijwilligers werden opgedeeld in vijftien ploegen met namen als Flandria, BMC of Molteni en kregen een t-shirt met rugnummer. Elke ploeg werd vergezeld van een kopman - iemand van erfgoedcel Terf of het WieMu - die een oogje in het zeil houdt. Want het zijn toch collectiestukken waarmee we op pad gaan. Burgemeester Luc Martens (CD&V), wiens idee het was om een menselijke verhuisketting te organiseren, mocht met de Flandriaploeg de eerste fiets, een exemplaar van Jempi Monseré, verhuizen.

VRT stuurde ook een ploeg om alles vast te leggen. klik op het plaatje hironder om het videoverslag te bekijken

Ook de CD&V-mandatarissen hielpen "en peleton" mee aan de verhuis


 
Koers is religie

De collectiestukken zijn nu in de Paterskerk in de Delaerestraat en gedeeltelijk ook in de dienst Toerisme in de Ooststraat.

Op 1 augustus opent de balie Toerisme in de Paterskerk, op 9 september volgt de tijdelijke expo 'Koers is religie'.

Le Grand Départ is één van de vele publieksactiviteiten tijdens de renovatie- en verbouwingswerken in het Wielermuseum.

Volg het volledige parcours op www.wielermuseum.be/onderweg.