Toekomstig Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker maakte deze middag de bevoegdheidsverdeling van zijn ploeg bekend. Marianne Thyssen wordt bevoegd voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit.

Een Europa dat economische groei koppelt aan sociale vooruitgang, en absolute prioriteit geven aan het creëren van jobs. Dat was de boodschap waarmee Marianne Thyssen en de Vlaamse christendemocraten naar de kiezer trokken. Met deze bevoegdheden is Thyssen zeer goed geplaatst om daar concreet werk van te maken en het "sociale gelaat" van de Europese Commissie te zijn.

We sprokkelden al enkele reacties.

Wouter Beke: “Wij zijn zeer verheugd, zowel voor ons land als voor onze partij, dat Marianne deze invloedrijke functie kan opnemen. Zowel tijdens de verkiezingscampagne, als daarna tijdens de Vlaamse en federale onderhandelingen, hebben wij duidelijk gemaakt dat onze absolute prioriteit bij jobs ligt. Bestaande jobs veiligstellen, nieuwe jobs creëren, dat is de enige weg om economische groei te combineren met sociale vooruitgang. Europa speelt daarin een steeds belangrijkere rol. Marianne Thyssen zal de volgende jaren een essentiële rol spelen als het sociale gelaat van Europa.”

Marianne Thyssen: "Tijdens de voorbije jaren heeft Europa orde op zaken gesteld, onder meer bij de banken en in de budgetten van de lidstaten. Maar in weerwil van wat critici graag beweren, is Europa niet in de eerste plaats met cijfers bezig, maar met mensen. De welvaart en het welzijn van de Europeanen, daar gaat het om. Met deze bevoegdheden krijg ik de kans om daar voluit aan mee te werken. Samen met de lidstaten en regio's wil ik de komende jaren de best mogelijke omstandigheden creëren voor méér werkgelegenheid en wil ik de mensen zoveel mogelijk versterken om hen maximale kansen te geven op de arbeidsmarkt. Dat versta ik concreet onder sociale vooruitgang."Marianne Thyssen dankt voorzitter Juncker voor het vertrouwen. "Ik vind het een voorrecht om deel te mogen uitmaken van deze bekwame en ervaren groep. We moeten die nu vastberaden tot een hechte ploeg smeden. Resultaten boeken die echt relevant zijn voor de Europeanen, dat is de beste manier om het vertrouwen van de mensen in Europa te herstellen en de harten te heroveren. Daar wil ik werk van maken."

Marianne Thyssen vervolgt: "De eerstkomende weken zal ik al mijn tijd en energie stoppen in het voorbereiden van de hearing in het Europees Parlement. De rechtstreeks verkozen parlementsleden zullen namens de kiezers de geschiktheid van de toekomstige commissarissen beoordelen."

Bekijk meer video's van vtmnieuws op