Burgemeester Luc Martens uit Roeselare was deze week te horen op Radio 1 in het programma "De Bende Van Annemie". Onze burgemeester sprak met Annemie Peeters over de opvang van vluchtelingen.

Je kan het gesprek met Luc Martens nog eens herbeluisteren, door op de banner hieronder te klikken.

Hieronder het verslag over dit gesprek, overgenomen van de website van Radio1

Theo Francken stelt dat er voorlopig geen verplichte spreiding komt van vluchtelingen. Dat betekent niet dat er niks moet gebeuren. Elke gemeente moet zijn steentje bijdragen. Maar wat wordt daar mee bedoeld? En gebeurt dat ook echt in de praktijk?

Luc Martens, burgemeester van Roeselare, reageert: In Roeselare zijn er momenteel 300 vluchtelingen, waarvan de helft in kader van het OCMW wordt begeleid binnen het kader van locaal opvang initiatief. De andere 150 verblijft bij vrienden, bij particulieren, of woont op eigen kracht in de stad. Maar Martens blijft zich engageren: zijn stad bereidt zich nu voor op 40 extra vluchtelingen. Even was er zelfs een denkpiste van 1 vluchteling op 100 inwoners, maar dat zou het totale aantal vluchtelingen op 600 brengen, wat momenteel niet haalbaar is:Maar dat is niet de enige zorg van de inwoners:Hoe wordt zoiets dan concreet aangepakt? Volgens Martens is het heel belangrijk om de mensen constructief te betrekken in de samenleving. Zo hebben de vluchtelingen vaak vreselijke dingen meegemaakt: "Hoewel de stroom en media ons wel eens kan verdoven, is het noodzakelijk om gevoelig te blijven voor die schrijnende verhalen. We moeten daaraan blijven denken."

Verder is het belangrijk dat de orde niet verstoord wordt, zodat mensen die het nu al moeilijk hebben niet aan de kant worden geschoven. Zo is er een afzonderlijk circuit gemaakt voor vluchtelingen, waar wordt gezocht naar passende bewoning en begeleiding. Martens zet op die manier het bestaande circuit niet onder druk, en het wordt meteen ook acceptabel dat ook de asielzoekers worden geholpen.