Vanaf komende vrijdag kan je wekelijks in de Sint-Amandskerk terecht voor "LokaalMarkt". Een overdekte "boerenmarkt" met lekkere, gezonde &  verse producten uit de eigen regio. Een sterk verhaal dat volop inzet op de korte keten & onze ecologische voetafdruk. Met deze 'LokaalMarkt' wil de stad ondersteuning bieden en promotie voeren voor onze lokale producenten.

Elke vrijdag van 14 tot 20 uur kan je terecht op LokaalMarkt. De boerenmarkt met bar en kinderatelier vindt plaats in de Sint-Amandskerk op het de Coninckplein. Lokaal is veel meer dan een plaats waar je heerlijke streekproducten vindt. Het is een plaats vol ontmoetingen. Voor of na je inkopen kan je ook iets drinken in de bar of iets halen bij de boer om ter plaatse op te eten. De perfecte start van jouw weekend.

Wie is voor dag en dauw uit de veren, zodat wij lekker eten op ons bord krijgen? Maak kennis met de formidabele boeren en producenten van Lokaal. 


Inkopen doen = ontspannend

LokaalMarkt is veel meer dan een plaats waar je heerlijke streekproducten vindt. Het is een plaats vol ontmoetingen. Ontmoetingen met onze boeren, maar natuurlijk ook ontmoetingen met vrienden, familie en kennissen. Voor of na je inkopen kan je ook iets drinken in de bar of iets halen bij de boer om ter plaatse op te eten. De perfecte start van jouw weekend.


Verser dan vers

De producten op LokaalMarkt zijn verser dan vers. De groenten en het fruit komen recht van het veld, de vis is zopas gevangen, de koe of het varken pas geslacht.  De producten zitten dus nog bomvol gezonde vitamines. En je kan ze langer bewaren.

Supersimpel betaalsysteem

Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we een betaalsysteem op maat ontworpen.
 
Aan de ingang geeft een medewerker jou een kaartje. Als je iets koopt aan een kraam of aan de bar, wordt je aankoop gescand en het bedrag op je kaart geplaatst. Verlaat je de markt? Dan scant een medewerker aan de uitgang opnieuw je kaart en betaal je in 1 keer het totale bedrag. Op die manier hoef je maar 1 keer je portefeuille uit te halen. En zo zorgen we ervoor dat je vlotter wordt bediend bij de boer of aan de bar. Betalen kan bovendien cash of met de bankkaart.

Overdekt = altijd droog

Druilen, miezeren of stortregenen: ons overdekte pand houdt je altijd droog. Wordt het buiten belachelijk koud, dan maken we het binnen graag een beetje warmer. En omgekeerd: als het buiten tropisch warm wordt, is het binnen aangenaam fris. Applaus voor ons dak!

Kinderatelier


In het  kinderatelier kunnen kinderen onder professionele begeleiding tekenen, knutselen of spelen. Een paar keer per maand organiseert men ook een gratis workshop rond thema’s die ons nauw aan het hart liggen: lokale voeding, natuur en ecologie. Alle komende workshops vind je op onze kalender.

Beter boerende boer

Op Lokaal koop je rechtstreeks van de boer of producent. Op elk product dat de boer verkoopt, betaalt hij maar 20 % commissie. De commissie dient onder meer om al onze medewerkers, de huur van ons gebouw, onze software en ICT  en de kosten voor communicatie en marketing te dekken. En op die manier krijgt de boer weer loon naar werk, vindt hij vreugde in zijn job en kunnen we nog lang van zijn producten genieten.

Stimuleren lokale werkgelegenheid

Boeren die goed boeren, dat betekent ook: meer werk. En dat kunnen die boeren niet allemaal alleen. Als we meer lokaal eten, creëren we dus ook meer werkgelegenheid in de streek. Bovendien stimuleren we de sociale tewerkstelling door de medewerkers op de markt via het PWA-systeem aan te werven.

Korte afstanden = goed voor het milieu

Als de producten die je op Lokaal vindt, konden wandelen, ze kwamen gewoon te voet naar de markt. Want alle producten op Lokaal komen uit de streek. Op die manier komen er heel wat minder uitlaatgassen  door transport in de lucht vrij. En dragen we dus ons steentje bij aan een meer groene wereld.

Opnieuw leren verlangen

We hebben graag alles hier en nu. Maar fruit en groenten zijn koppige beestjes: die groeien alleen wanneer zij willen. We hebben dus niet alle producten het hele jaar door. En dat is goed: zo leren we opnieuw uitkijken naar het moment waarop die producten er wel weer zijn.