Roeselare is de sterkst groeiende stad in onze provincie. En dat is wellicht niet toevallig. Steeds meer mensen willen in onze stad wonen, omdat ze hier aantrekkelijke – versta: kwalitatieve en betaalbare – woningen vinden.

Om de kwaliteit van het wonen in onze stad te verzekeren, is er een nieuwe stedenbouwkundige verordening die oplijst waaraan woningen in onze stad moeten voldoen.

 

Kwaliteitstoets

Wie een huis wil bouwen of verbouwen, kan niet om het even wat optrekken. Het huis moet aan een aantal eisen voldoen. Om een voldoende wooncomfort te verzekeren, moeten bijvoorbeeld de kamers van een woning een minimale oppervlakte hebben. “Minstens even belangrijk als de kwantitatieve eisen die de verordening oplegt, zoals minimale afmetingen, zijn de kwalitatieve,” betoogt Nathalie Muylle, Schepen van Ruimtelijke Planning en Vergunningenbeleid. “Waar we steeds meer inzetten op duurzame, toekomstgerichte woonvormen, schetst de verordening ook een kader voor onder andere de koppeling aan het warmtenet en collectieve huisvuilophaling.”

De nieuwe stedenbouwkundige verordening verzekert ook de beeldkwaliteit van de bouwprojecten in de stad. Om te vermijden dat de openbare ruimte verrommelt tot een kakafonie van bouwtypes en -stijlen, omschrijft de verordening wat het meest aangewezen is om op een bepaalde plek in de stad te bouwen. Zonder te dwingend te zijn: de verordening is voldoende flexibel om de noodzakelijke investeringen in het patrimonium van de stad toe te laten. “We willen meer dan vroeger dat een woning past in zijn omgeving, evenwel zonder een eenheidsworst op te leggen,” stelt de schepen gerust.

Vereenvoudiging

Wie wil (ver)bouwen, moest tot vandaag verscheidene reglementen raadplegen. Met de nieuwe stedenbouwkundige verordening is dat niet meer het geval. Het bundelt àlle richtlijnen in één enkel document. “Iedereen die bouwplannen heeft, doet er dus goed aan om dit document te raadplegen,” weet Nathalie, “en daarom maken we de verordening maximaal toegankelijk.”

Je kan de stedenbouwkundige verordening raadplegen op de website van de stad. Als je in het zoekvenster rechtsboven de landingspagina van de webstek de zoekterm “verordening” ingeeft, vind je beslist het document. Als je geen internettoegang hebt, kan je de verordening opvragen op het stadhuis.

Je kan ook klikken ophet icoontje "" rechtsonder om de brochure (dd 28/03/17) vergrootte bekijken

Wie vragen heeft over wat hij al dan niet kan bouwen, kan altijd de medewerkers van de dienst omgevingsvergunningen contacteren op het nummer 051 26 23 00 of via stedenbouw@roeselare.be.

meer info :

  • op de website van de stad: www.roeselare.be
  • Je kan zoals steeds ook terecht op het centrale oproep- & meldnummer: