Kunst in de stad is een nieuw project in Roeselare. Het stadsbestuur wil in samenwerking met vzw de K-Trolle een tijdelijk kunstparcours uitbouwen in het centrum van de stad.

De stad Roeselare zoekt ook kunstenaars die mee willen helpen aan een kunstwerkenroute in het centrum. Ondertussen wordt ook gezocht naar unieke plaatsen waar de werken tentoongesteld kunnen worden.

“Kunst in de stad vindt voornamelijk plaats in het centrum en dit vanaf vrijdag 27 juli tot en met zondag 2 september, het weekend van het jaarlijkse kunstevenement Paris-Montmartre op de Roeselaarse markt. De wandeling met kunstwerken op openbaar domein en privélocaties zal gratis toegankelijk zijn”, zegt schepen van Cultuur Dirk Lievens (CD&V).

Met vzw de K-Trolle nam de schepen mensen met kennis van zaken onder zijn vleugels. Jurgen Lievens en co organiseerden in het verleden al verschillende artistieke evenementen. “We gaan nu op zoek naar kunstenaars die hun werken willen tentoonstellen. Een dergelijke kunstroute werd al verschillende keren in Gits georganiseerd”, zegt Lievens.

Vele steden en gemeenten omarmen de beeldende kunst. Een ervaring aanreiken aan bewoners, passanten en toeristen om de stad in zijn levenskwaliteit te versterken, schoonheid , beleving en verrassing te brengen. De inwoners van de stad moet de kans krijgen om hun voorkeur kunnen geven aan de tentoongestelde werken. De K-trolle VZW neemt de organisatie van deze beeldenroute op zich.

Algemeen

Het evenement vindt plaats in centrum Roeselare vanaf vrijdag 27 juli tot en met zondag 2 september 2018. Het betreft een wandeling/tentoonstelling met kunstwerken op openbaar domein en privé plaatsen. Deze is gratis toegankelijk.

We doen een oproep naar beeldende en monumentale kunstenaars die met één of meerdere werken willen deelnemen. Er worden 5 kunstwerken geselecteerd. Op basis van die shortlist zal later door het stadsbestuur een keuze gemaakt worden om te komen tot een realisatie van kunstwerken naargelang het beschikbare budget.

Voor dit project zoeken wij tevens kunstkamers, dat zijn geschikte plaatsen om tijdens deze periode één of meerdere werken te huisvesten die op vooraf gepubliceerde dagen/uren vrij toegankelijk staan voor het publiek. 

Er wordt een verzorgde catalogus aangeboden (beschikbaar een week na de plaatsing), een uitgestippelde wandeling met plan en een wedstrijdformulier. Samen met een begeleidende website http://www.kunstinroeselare.be met QR code verwijzing naar de duiding van elk werk.

Deelnamevoorwaarden

  • Deelname voor de kunstenaars is gratis.
  • De kunstenaars worden actief betrokken bij de keuze van de locatie.
  • De inschrijvingsperiode loopt af op 30 juni 2018.
  • Er is een ‘Meet & Greet’ persmoment in de K-trolle VZW voorzien bij de start van het evenement.
  • Slotmoment en prijsuitreiking met ‘Franse receptie’ in de K-trolle op donderdag 6 september 2018 om 19 u.

De organisatie die het project kreeg toegewezen had als opdracht een participatief traject uit te werken, dit resulteert in volgend wedstrijdreglement.

Wedstrijdreglement

  • 40 % van de punten door een vakjury bestaande uit een viertal prominenten uit de Roeselaarse kunstwereld aangevuld met een vertegenwoordiger vanuit het stadsbestuur.
  • 60 % uit de ingediende formulieren vanuit het publiek.

Uit de shortlist van vijf kunstenaars kiest de stad dan in 2019 drie laureaten om een werk te realiseren.

Deelnemen als kunstenaar?

Schrijf je in via dit webformulier.

Kunstkamers gezocht

Voor dit project zoeken wij geschikte plaatsen om tijdens deze periode één of meerdere werken te huisvesten. De locatie dient op voldoende vooraf gepubliceerde dagen/uren toegankelijk te zijn voor het publiek.  Reken ook op een periode voor en achteraf om de werken te plaatsen en te verwijderen.

De route omvat zowel openbare plaatsen als privé- en handelsplaatsen. De kunstenaars en ook jij worden actief betrokken bij de keuze van de locatie en het kunstwerk.

Wil je meewerken ? Dan maken wij graag een persoonlijke afspraak om de mogelijkheden te bespreken. Inschrijven kan via dit formulier.

  • Cultuur