Het Wielermuseum in Roeselare (vroeger WieMu) vierde gisteren zijn 20ste verjaardag met een nieuwe naam. Voortaan luistert het museum naar een nieuw naam. "KOERS, Museum van de wielersport". Dit wordt vandaag extra in de verf gezet bij de start van Dwars door Vlaanderen waar 10.000 vlaggetjes uitgedeeld.

Op een barre flandriendag (lees: regen) kwam de zonneschijn toch even piepen toen Patrick Lefevere samen met burgemeester Kris Declercq de nieuwe naam onthulde van het ondertussen gerenommeerde museum. Wapperend in de wind prijkte het nieuwe logo op de voorgevel van het museum. KOERS! Een logo met een krachtige betekenis en een baseline, Museum van de Wielersport, die boekdelen spreekt

Vanaf 9 september 2018 gaat het vernieuwde wielermuseum terug open op het Polenplein. Voortaan spreken we niet langer over WieMu, maar over ‘KOERS: Museum van de Wielersport’.

“We hebben gekozen voor een korte, krachtige, herkenbare en toepasselijke naam. Het logo ‘KOERS’ krijgt een gele, rode, blauwe en groene variant. Niet toevallig de kleuren van de regenboogtrui”, zegt schepen van Sport José Debels (CD&V). Roeselare heeft met Benoni Beheyt, Jean-Pierre Monseré, Freddy Maertens en Patrick Sercu vier wereldkampioenen. In het logo worden de O en de E met elkaar verbonden. “Daarmee claimen we de koers. Het kenmerkt ‘onze’ koers. Het is de unieke koers die wij varen”, aldus de schepen.

Logo in de kleuren van de regenboogtrui

De lancering van de nieuwe naam en het nieuwe logo is meteen ook de start van de campagne voor de heropening. Vandaag wordt in het centrum van Roeselare het startschot gegeven van de wielerwedstrijd ‘Dwars door Vlaanderen’.

“Het ideale moment om de nieuwe naam van het museum te promoten. Zowel hier in Roeselare als aan de aankomst in Waregem zullen we koersvlaggetjes uitdelen. Zo'n 10.000 in totaal”, zegt Debels.

KOERSkaffee

Ondertussen krijgt de indeling van het nieuwe museum stilaan vorm. “KOERS wordt meer dan enkel een museum. Het krijgt een geïntegreerd toeristisch onthaal met wielershop en een uitgebouwd documentatiecentrum voor onderzoekers. Met lockers, oplaadpunten en doucheruimte wordt het de ideale uitvalsbasis voor recreatieve en sportieve fietsers”, kijkt de schepen vooruit.

In de nieuw aangelegde museumtuin die aansluit op het fietsknooppuntennetwerk komt een café dat toepasselijk tot KOERSkaffee wordt gedoopt. KOERS gaat open op 9 september. Een dag eerder is het exact zeventig jaar geleden dat de Roeselaarse Wereldkampioen Jean-Pierre Monseré werd geboren.

www.koersmuseum.be

 

  • Sport
  • Musea