Er komt een Europese regeling die het gebruik van kleine plastic zakjes aan banden legt. Dat besliste het Europees Parlement vandaag in Straatsburg. Het gaat specifiek om zakjes met een dikte tussen de 0,015 en 0,05 millimeter, ruwweg de zakjes die je nu krijgt aan de kassa van de supermarkt of bij de apotheker.
Voor de heel lichte zakjes die worden gebruikt in de groenten- en fruitafdeling, wordt, voorlopig, een uitzondering gemaakt.
âIn Europa belanden jaarlijks meer dan acht miljard plastic zakjes als afval op straat of in de natuur, met enorme milieuschade als gevolg", stelt Europarlementslid en lid van de milieucommissie Tom Vandenkendelaere, "Met deze regeling volgt Europa het goede voorbeeld van landen zoals België. Zo wil men in de ganse EU het verbruik van kleine plastic zakken op een eenvoudige en efficiënte manier met 80% terugdringen.â
"De lidstaten krijgen van Europa de keuze," licht Tom Vandenkendelaere toe. "Ofwel moet tegen eind 2018 een verplichte vergoeding worden betaald voor deze kleine plastic tasjes, ofwel neemt de lidstaat maatregelen zodat het jaarlijkse gebruik van lichtgewichtzakjes per inwoner niet hoger is dan negentig zakken per jaar per persoon in 2019 en veertig in 2025. De hele kleine zakjes voor fruit en groenten blijven nog even maar we hebben wel de Commissie gevraagd om binnen de twee jaar met een apart voorstel komen om ook deze overconsumptie aan te pakken," besluit Vandenkendelaere.
België behoort sowieso al tot de betere leerlingen in de Europese klas. Bij ons wordt het gebruik van die kleine wegwerpzakjes al sterk ontmoedigd. Winkeliers betalen een belasting op dergelijke dunne zakjes. Ook betalen de producenten of importeurs van serviceverpakkingen, zoals plastic zakjes, een zogenaamde Groene Punt-bijdrage aan FostPlus.