Op 9 november 2015 mochten de kinderen en medewerkers van KIDZ Roeselare 0-3 voor het eerst intrek nemen in hun gloednieuwe gebouw in de Gasthuisstraat. In de nieuwbouw is er plaats voor 85 kinderen. De kinderen zitten verdeeld in vijf leefgroepen en elke groep heeft een kitchenette, een ververseiland en eigen slaapkamers. Daarnaast werd vooral ingezet op comfort en ergonomie. Zo zijn er aan de ververstafels trapjes ingebouwd zodat de kinderen zelf de tafel kunnen opklimmen.

We zetten hieronder een aantal feiten op een rij.

Het nieuwe gebouw van KIDZ Roeselare 0 – 3 zorgt in de eerste plaats voor een nog kwaliteitsvollere leefen werkomgeving voor de kinderen en medewerkers van het kinderdagverblijf.

Deze verhoogde kwaliteit brengt nu al rust, waardoor de pedagogische visie van KIDZ, met veel aandacht voor contact met en het stimuleren van de kinderen, volledig tot zijn recht komt:

 • Er is veel aandacht voor een gezonde omgeving, en dit zowel op vlak van licht, lucht en klank. Er is ingezet op kwaliteitsvolle ventilatie, aangename lichtinval en akoestiek. 
   
 • Hoe groter het kind, hoe meer nood aan bewegingsruimte. De omvang van de ruimtes is volledig afgestemd op de bewegingsnoden van de kinderen. Het nieuwe kinderdagverblijf voldoet ruimschoots aan de normering van Kind & Gezin en het VIPA. Buiten is ook voldoende speelruimte voorzien in een ruime tuin.
   
 • Zowel voor de kinderen als de ouders werd sterk ingezet op ergonomie. Via ingebouwde trapjes stappen kindjes zelf tot op de verzorgingstafel, waardoor het tilwerk voor de medewerkers vermindert. Daarnaast hebben de kleuters bijvoorbeeld ook een keuken op hun maat waar ze samen met de medewerkers kunnen genieten van een leuke kookactiviteit.

Door de keuze van de locatie van het nieuwe kinderdagverblijf werd ook ingezet op bereikbaarheid, zowel letterlijk als figuurlijk:

 • Het kinderdagverblijf is fysiek gemakkelijk bereikbaar en er is voldoende ruimte op vlak van parkeergelegenheden en kiss- en ridezones.
   
 • Niet enkel de fysieke bereikbaarheid speelt een rol. Door de locatie op de site van het Welzijnshuis verlaagt ook de drempel voor kwetsbare gezinnen om de weg te vinden naar het kinderdagverblijf. Er is letterlijk slechts 1 deur tussen het Welzijnshuis en het kinderdagverblijf, waardoor contact met kwetsbare gezinnen zeer snel en laagdrempelig kan.

KIDZ Roeselare 0–3 heeft op vandaag een erkenning voor 59 kinderen. Door te investeren in het nieuwe gebouw kunnen er met zicht op de toekomst mogelijk 80 kinderen worden opgevangen.

Een aantal feiten:

 • De vergunde capaciteit is gestegen van 63 naar 85.
   
 • De gesubsidieerde capaciteit is gelijk gebleven, 59. Dit is het aantal kinderen dat op vandaag opgevangen wordt in KIDZ Roeselare 0–3.
   
 • 110 vierkante meter meer slaap- en speeloppervlakte (44 vierkante meter slaapruimte en 66 vierkante meter speelruimte extra).
   
 • De verdieping boven het kinderdagverblijf wordt vanaf januari 2016 ingericht als kantoorruimte voor de directie Kindzorg. Er is plaats voor minstens 10 medewerkers tegelijkertijd. Alles werd ingericht conform principe van het Nieuwe Werken (open en flexibele landschapsburelen).
   
 • Extra comfort voor medewerkers (kleedkamers, douches, keuken, ...).
Met dank aan Stefaan Beel voor de foto