JONGCD&V Roeselare pleit voor een aangepaste invulling van het De Coninckplein, in de volksmond beter bekend als het St. Amandsplein. Ze willen dat het plein een echte belevingsoase wordt voor zowel jong als oud in Roeselare, dat meer is dan enkel een groen grasplein. Het moet een plein worden voor ontspanning, ontmoeting en cultuur.

De vergroening van het Roeselaarse centrum wordt meer en meer werkelijkheid. De komende weken start men met de heraanleg van het De Coninckplein in Roeselare. De parkeerplaatsen moeten dan plaats ruimen voor een groene zone binnen de stad. De bezettingsgraad van de parkeerplaatsen op het plein is slecht iets meer dan 50%, en voor de verloren parkeerplaatsen kwamen de laatste jaren voldoende ondergrondse alternatieven. Er is heel weinig groen in Roeselare en JONGCD&V juicht toe dat de stad initiatieven neemt om de stad leefbaar te  houden.

JONGCD&V staat achter de plannen van het stadsbestuur om het plein te vergroenen, maar het mag echter niet zomaar een groene grasvlakte worden. “Op de plannen die we nu te zien kregen, zagen we dat er heel weinig beleving is. We willen het plein echt teruggeven aan de mensen en pleiten daarom dus voor een zinvolle invulling van het plein”, aldus Sander Braeye, co-voorzitter van JONGCD&V.

Het plein moet een meerwaarde aan de stad kunnen bieden. Steeds meer mensen wonen in appartementsgebouwen en ook voor hen is het belangrijk om even buiten te kunnen vertoeven wanneer het mooi weer is. JONGCD&V heeft daarom al enkele mogelijkheden voor het plein bijeengebracht. Het moet een plein zijn voor zowel jong als oud waar beleving centraal staat.

Helena Gheysen: “We denken onder meer aan de aanleg van fruitbomen, een kruidentuin of wilde bloemen, waar inwoners van kunnen genieten. Het verwerken van diverse speelelementen in het plein, zoals een reuze-wipplank of ingebouwde trampolines kunnen een ontspanningsmogelijkheid bieden.”

“De aanwezigheid van een kiosk kan ook interessant zijn”, aldus Tim Vanholle. “Een plaats voor lokale bandjes, voorstellingen, straattheater zorgt voor leven op het plein.  Het lijkt me een goed idee om, naast het standbeeld, andere verwijzingen naar Albrecht Rodenbach in het plein te verwerken.” vervolgt Tim.

Volgens JONGCD&V heeft de stad nood aan een plek in de stad waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een mooi plein met verschillende mogelijkheden trekt meer volk. Daarom denken ze aan picknicktafels, een publieke bbq of originele zitbanken. “We willen echt een plaats waar ontspanning, ontmoeting en cultuur centraal staan. Een echte belevingsoase voor zowel jong als oud”, aldus Stephanie Davidts, co-voorzitter van JONGCD&V. “Als het plein op een positieve en zinvolle manier wordt ingevuld en veel volk trekt, zal dit ook een positieve invloed hebben op de nabijgelegen handelaars”.

 

Gelezen in "De Weekbode" 10 maart 2017
(Klik op het artikel op het groter te lezen)