Deze week engageerden negentien West-Vlaamse gemeenten zich om in hun gemeentelijke gebouwen enkel nog kraantjeswater te schenken. Ze ondertekenden gisteren een charter.

De Watergroep en de afvalintercommunales Limburg.net en IDM lanceerden een kraantjeswatercharter voor gemeenten. Met het project ‘DrinKraantjeswater’ willen de initiatiefnemers steden en gemeenten een duwtje in de rug geven om een gezonde en milieuvriendelijke leefomgeving te creëren.

Negentien West-Vlaamse gemeenten en steden ondertekenden maandag het project in het bijzijn van Herman Verbruggen, Marcske uit de televisieserie F.C. De Kampioenen. Hij is de peter van het project.

“Met het ondertekenen van het charter engageert de stad zich om onder andere in de eigen gebouwen enkel kraantjeswater te schenken. Voortaan zie je geen water in plastic of glazen flessen meer in het stadhuis, maar kraantjeswater in karaffen”, legt de Roeselaarse schepen Marc Van Walleghem (CD&V) uit.

In Roeselare kunnen medewerkers op een twintigtal locaties in de stadsgebouwen kraantjeswater tappen aan fonteinen die aangesloten zijn op het leidingwatercircuit. “Vier school stappen ook mee in het project dat het duurzaam gebruik van water promoot”, voegt de schepen nog toe.

Naast Roeselare tekenden ook Anzegem, Diksmuide, Heuvelland, Hooglede, Ichtegem, Ieper, Kortemark, Kortrijk, Lendelede, Oostende, Oostkamp, Oostrozebeke, Oudenburg, Spiere-Helkijn, Staden, Wervik, Wevelgem en Wingene het charter.

“Ik ben alvast fier dat er zoveel gemeenten intekenden op het project. Kraantjeswater drinken, dat is afval verminderen”, aldus peter Herman Verbruggen. Gemeenten die nog willen intekenen op het project kunnen dit nog steeds.

  • Stedenbeleid
  • Gezondheid & welzijn