De start van de krokusvakantie gaat traditiegetrouw gepaard met allerlei jeugdkampen waar naar hartenlust gespeeld wordt. Dit is niet anders bij KIDZ, de voorschoolse en buitenschoolse Kinderopvang van het Zorgbedrijf Roeselare. Toch is er één groot verschil: in plaats van te kijken welk spelletje er vandaag gespeeld wordt, kijken zij naar een digitale kalender waarop staat wie ze vandaag kunnen verrassen met een kaartje of knutselwerk. Zorgbedrijf Roeselare lanceert namelijk een uniek platform dat kinderbegeleiders inspireert met concrete activiteiten om anderen te helpen: van beterschapskaartjes voor een oudere die net geopereerd is, tot een taart voor de 90e verjaardag van een bewoonster van een woonzorgcentrum. Zo is spelen in de vakantie niet alleen leuk voor de kinderen, maar ook voor de ouderen in Roeselare.

Schepen Bart Wenes: " Met 'Ideez' kiest KInderopvang Roeselare resoluut voor activiteiten die ouderen een hart onder de riem steken. "

Leuk en leerrijk voor de kinderen, hartverwarmend voor de ander.

Elke dag activiteiten bedenken om peuters, kleuters en kinderen creatief bezig te houden is niet altijd even makkelijk. Onderzoek van Kind en Gezin en de universiteiten van Gent en Leuven gaf bovendien aan dat onze kinderen best zoveel mogelijk worden uitgedaagd en betrokken in een kinderopvang. Zorgbedrijf Roeselare creëerde daarom een platform dat kinderbegeleidsters inspireert, maar dan uit het eigen netwerk. Van verjaardagskaarten voor een bewoner van een woonzorgcentrum tot een toneelstukje om iemand een hart onder de riem te steken. Leuk en leerrijk voor de kinderen, hartverwarmend voor de ander.

Inspiratie komt van alle medewerkers binnen het Zorgbedrijf

Onthaalouders en kinderverzorgsters van het Zorgbedrijf Roeselare kunnen via het platform activiteiten plannen die anderen mensen kunnen helpen of hen een leuk moment kunnen bezorgen. Die inspiratie komt van alle medewerkers binnen het Zorgbedrijf. Het platform geeft bijvoorbeeld aan of er een bewoner van een woonzorgcentrum jarig is of wanneer er iemand beterschap gewenst kan worden. De kinderen gaan hiermee aan de slag om iets leuks te doen voor zichzelf en anderen.

‘Ideez’, de naam van het inspiratieplatform, kwam tot stand na workshops met medewerkers van het Zorgbedrijf die als onthaalouder of kinderverzorgster werkzaam zijn. “De vraag om inspiratie voor leuke activiteiten kwam vaak terug”, zegt Katya Hoorelbeke van het Zorgbedrijf. “Daarnaast zijn we altijd op zoek naar nieuwe ideeën of diensten die het leven van mensen beter kunnen maken. Dit was de ideale gelegenheid om een idee te bedenken dat niet alleen goed is voor de kinderen en medewerkers, maar voor alle mensen in het Zorgbedrijf.”

Het inspiratieplatform werkt in beide richtingen

Het inspiratieplatform geeft niet alleen kinderen ideeën om op een creatieve manier iets te betekenen voor anderen. Het platform brengt ook ouderen in contact met andere mensen.

“Het werkt in beide richtingen”, voegt Katya toe. “Bewoners van het woonzorgcentrum of klanten van een dienstencentrum kunnen bijvoorbeeld suggesties vinden om kinderen uit onze kinderopvang te helpen. Een verhaaltje voorlezen aan peuters en kleuters bijvoorbeeld.”