Het nieuwe busstation in Roeselare is vrijdagavond geopend door minister Hilde Crevits, Burgemeester Luc Martens, NMBS-baas Jannie Haeck en Schepen van mobiliteit Griet Coppe. Een mooie realisatie! Een portaal voor onze binnenstad en voor Krottegem.
De Lijn neemt maandag een nieuw busstation in gebruik op de hoek van de Ardooise- en Beversesteenweg. Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) kwam daarvoor gisteren langs en ze kon meteen ook de nieuwe fietsenstalling aan het station openen.
In Roeselare rijden elke dag twaalf streekbussen, vijf stads- en vier belbussen rond. Met de ingebruikname van het nieuwe busstation, boven de ondergrondse parking op de hoek van de Ardooise- en Beversesteenweg achter het treinstation, moeten die vanaf maandag niet alleen vlotter én dus stipter kunnen rijden, ook het comfort van de reizigers zou er daardoor op vooruit moeten gaan.
De acht perrons, overschaduwd door de volgroeide platanen die eerder al zijn aangeplant, zijn uitgerust met verlaagde boorden en begeleidingsstroken die ook minder mobiele reizigers en busgebruikers met een visuele beperking ten goede komen.
Elektronische borden geven duidelijke informatie over de aankomst- en vertrektijden.
Om de doorstroming van de bussen te verbeteren, zijn op de hoek van de Ardooise- en Beversteenweg verkeerslichten geplaatst die het bus- en autoverkeer scheiden. Onder het viaduct van de Ardooisesteenweg komt er nog een aparte busbaan.
Meer fietsen
Tegelijk met het busstation is ook een bijkomende fietsenstalling onder het viaduct van de Ardooisesteenweg in gebruik genomen. Die biedt, bovenop de 700 fietsplaatsen onder het viaduct van de Sint-Amandsstraat, plaats aan 300 fietsen.
De nieuwe stalling telt twee verdiepingen. De eerste verdieping is bereikbaar via een hellend vlak langs de kant van het Stationsplein.
Klik hier voor een fotoverslag van de officiële opening
De stationsomgeving verandert al enkele jaren beetje bij beetje. Verhoogde perrons, roltrappen en een nieuwe kortparkeerzone zijn maar enkele van de al gerealiseerde delen. Op en rond het Roeselaarse station zijn al enkele jaren grote werken aan de gang. De stad Roeselare, Infrabel, De Lijn en de NMBS kwamen immers overeen om samen in een compleet vernieuwde stationsomgeving te investeren. Op de planning stonden een vernieuwd stationsgebouw, een nieuw busstationn, nieuwe fietsenstallingen, een verkeersluw stationsplein en een ondergrondse parking. Tegelijkertijd werd er een andere mobiliteit voor de stationsomgeving uitgetekend.
Zoân groot project realiseer je uiteraard niet in één keer. Het Stationsproject bestaat uit vele deelprojecten waarvan er intussen een paar afgewerkt zijn, terwijl andere delen nog volop in opbouw zijn. De wegen en de fietspaden aan de pendelparking aan de Stationsdreef werden 5 jaar geleden als eerste vernieuwd in afwachting van de echte stationswerken. Ook de fietserstunnel van de pendelparking richting Beversesteenweg is een ander deelproject dat al een tijdje klaar is én gretig wordt gebruikt.
GROEN BUSSTATION
Vanaf vandaag komt daar een belangrijke verwezenlijking bij: het compleet nieuwe busstation. Wie aan het station de bus neemt, moet vanaf 30 september niet meer wachten op het voorlopige busstation aan de Stationsdreef. Alle bussen vertrekken dan immers van het nieuwe busstation, aan de Beversesteenweg. Je kunt er schuilen voor zon en regen onder de speciale constructie van busluifels en een dak van bomen. Dat bomendak moet de komende jaren uiteraard nog enorm uitbreiden: de volwassen platanen werden begin dit jaar aangeplant; ze krijgen via een ingenieus systeem in de ondergrond voedsel en water zodat de stad binnen enkele jaren een echt groen busstation heeft.Voor pendelaars die de overstap van bus naar trein maken en omgekeerd, wordt in het stationsgebouw aan de kant van de Beversesteenweg weer een doorgang voorzien zodat je daarlangs het stationsgebouw binnen kan gaan.
HET HELLEND VLAK
Maar niet alleen de busreizigers worden verwend. Ook de vele fietsers die dagelijks hun fiets aan het station parkeren, krijgen er vanaf eind september extra ruimte bij. Onder het viaduct van de Ardooisesteenweg bevindt zich nu een nieuwe fietsenstalling, waar plaats is voor zo'n 300 fietsen. Je betreedt de fietsenstalling vanuit de Gasstraat via een hellend vlak; vanop de Jules Lagaelaan kun je met trappen binnengaan. Boven de ondergrondse parking is nog een tweede, nieuwe fietshaven voorzien, maar die kan pas op het einde van het Stationsproject gebouwd worden. Voorlopig kunnen fietsers dus ook nog de huidige fietsstalling onder het viaduct van de Sint-Amandsstraat blijven gebruiken.
De officiële inhuldiging van het busstation & de fietsenstalling vonden plaats op vrijdagavond 27 september in aanwezigheid van minister van mobiliteit Hilde Crevits.