Donderdag 19 oktober is het opnieuw de Dag tegen Kanker.  Helaas kent ieder van ons wel iemand die wordt geconfronteerd met deze zware ziekte. Per dag krijgen 113 patiënten de diagnose te horen, op jaarbasis gaat het om 40.000 patiënten. De gevolgen voor de patiënt en zijn of haar omgeving laten zich voelen op vele vlakken, zowel mentaal als fysiek. Eén van die nare gevolgen is haaruitval als gevolg van chemotherapie. “Heel wat vrouwen doen in deze moeilijke periode beroep op haarstukjes. Het is echter onbegrijpelijk dat op deze haarstukken en -protheses het BTW-tarief van 21 % geldt.”, zegt CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle. Ze diende recent een wetsvoorstel in het tarief te verlagen naar 6 %. 

Vandaag de dag wordt een haarprothese of haarstuk gezien als een luxeproduct, onder welke omstandigheden dan ook. Dat betekent dat er een BTW-tarief geldt van 21%. De CD&V-politica uit Roeselare begrijpt dit niet: “Mensen die in aanraking komen met deze ziekte worden al vaak geconfronteerd met torenhoge kosten. Dat zelfs na radio- of chemotherapie het tarief van luxeproducten geldt, is niet te verantwoorden. De ziekteverzekering komt maar voor een deel tussen bij haarstukken en -protheses voor medisch gebruik. Het gaat dan om € 180 of € 270 bij tijdelijke of blijvende kaalheid.  Maar deze noodzakelijke tussenkomst dekt vaak maar een deel van de kost. Dit terwijl geneesmiddelen en andere medische hulpmiddelen wél een BTW-tarief van 6% kennen. Door mijn wetsvoorstel te stemmen, kan de patiënt in deze moeilijke periode rekenen op het lagere BTW-tarief, net omdat er een medische oorzaak is. Het zou zonde zijn dat mensen deze aankoop uitstellen of gewoonweg niet doen, terwijl ze er echt wel nood aan hebben. Mensen hebben recht op levenskwaliteit in elke fase van hun leven, ook tijdens een zware ziekte.”. Het wetsvoorstel van Muylle richt zich op patiënten met haaruitval door radio- of chemotherapie, blijvende haaruitval met verlittekening of met de huidziekte ‘alopecia areata’.   De BTW-verlaging zou een verlaging van € 120 tot € 180 op de aankoop van een haarstuk kunnen betekenen.

Ilse Weeghmans (Directeur Vlaams Patiëntenplatform):  “Mensen met een chronische ziekte ervaren heel wat medische en andere kosten. Dit wetsvoorstel komt hieraan tegemoet.”

 

Getuigenis (Agnes Depreytere – Roeselare) : 

Vier januari 2017: een zwaar verdict valt. Na mijn tweejaarlijkse mammografiecontrole werd er een tumor in mijn rechterborst gevonden. Gelukkig waren we er vroeg bij. Dan begon de molen van onderzoeken te draaien: een biopsie, een bot- en longscan en een echo van de lever. Telkens was het bang afwachten wat deze uitslagen zouden brengen. Op 13 januari is er dan een borstsparende operatie gebeurd en moest ik chemo krijgen. Momenteel word ik nog steeds  bestraald. Kanker heeft een serieuze impact, ook op het leven van mijn echtgenoot. Eén van de zwaarste momenten was de dag dat ik mijn haar verloor. De ziekte wordt plots zichtbaar je voelt je écht een kankerpatiënt. Gelukkig was er Carin de kapster, ze heeft mij hierin goed begeleid. Geen moeite was haar teveel om echt mee te zoeken naar het gepaste haarstuk. Ik kan niet benadrukken hoe belangrijk ik dit vond. Maar het blijft een dure aankoop. Het zou voor veel mensen al een hele hulp zijn om de BTW te verlagen naar 6%, want dit is absoluut geen luxeproduct en de prijs loopt al snel fors op. Alle beetjes helpen, want er zijn al kosten genoeg.

We zijn ook dankbaar voor de vele vrienden die ons nog regelmatig komen bezoeken of met een  opbeurend telefoontje een echte steun  voor ons zijn. We genieten van de kleine dingen , een wandeling aan zee of gewoon in de  parken in de stad, een positieve ingesteldheid is belangrijk om te genezen, daar ben ik van overtuigd.”

Getuigenis (Liesbet Lefevere, zaakvoerder van Pruiken Devos - Kuurne):

In onze zaak hebben wij meer dan 55 jaar ervaring met haarwerken en zien wij elke dag wat voor een verschil een goed gekozen kapsel voor iemand kan maken.  Vaak geven medische redenen tijdelijk of permanent aanleiding tot het dragen van een haarwerk.  In deze situatie is het huidige btw-tarief van 21% niet meer te verantwoorden: een haarwerk is hier dan namelijk geen keuze of "luxe" meer, maar een noodzakelijke vervanging van een kapsel. Een btw-verlaging zal de prijs van een haarwerk aanzienlijk verlagen en het dragen ervan dus toegankelijker maken. Ook al komen mutualiteit en hospitalisatieverzekering onder bepaalde voorwaarden tussen bij de aankoop van een haarwerk, de patiënt dient de aankoop wel voor te schieten.  Als de btw-verlaging er komt helpt dit zeker de klanten vooruit die dreigen af te haken door de kostprijs van een haarwerk.  Ook indirect zullen de mutualiteit en eventuele hospitalisatieverzekeringen niet onnodig onder druk gezet worden. De haarwerkers zijn blij dat politici aandacht hebben voor mensen die te maken krijgen met medische haarproblemen."

Wij hopen natuurlijk dat de uitwerking van het wetsvoorstel voldoende rekening houdt met de praktijk.  Naast de btw-verlaging is ook een herziening van de tweejaarlijkse terugbetaling door de mutualiteit bij bijvoorbeeld ‘alopecia’ noodzakelijk. 

  • Zorg
  • Gezondheid & welzijn