Een nieuw jaar brengt telkens ook wat wijzigingen met zich mee: in de regio Roeselare worden gewone huisvuilzakken vanaf 1 januari wit van kleur i.p.v. groen. Ook de kostprijs wijzigt. Voor een grote restafvalzak betaal je voortaan 1,30€ en voor een kleine zak 0,65€. De prijsstijging wordt ingegeven door de Vlaamse overheid, die wil dat de werkelijke afvalkosten worden verrekend in prijs van de vuilniszak. De prijs van de Blauwe PMD-Zakken blijft wel ongewijzigd.

De groene zakken kan je wel nog een tijdje gebruiken. Dit tot eind februari 2014. Wie daarna nog een voorraad heeft, moet op de oude zakken een afvalsticker kleven. Ook de speciale oranje KMO-zakken verdwijnen & worden vervangen door nieuwe gele zakken.

Afvalstickers vanaf 2015 enkel nog te koop bij MIROM en de recyclageparken van MIROM Menen

Het is verplicht om op oude groene en oranje restafvalzakken van MIROM een afvalsticker te kleven. Zonder deze sticker worden de oude zakken niet opgehaald. Vanaf 2 januari 2015 zijn de stickers enkel nog te koop bij MIROM Roeselare (Oostnieuwkerksesteenweg 121), bij MIROM Menen (Industrielaan 30) en op de recyclageparken van Menen, Wervik en Wevelgem. De stickers kosten 0,30 euro en zijn per stuk te koop.

Vanaf 2 januari 2016 worden er geen afvalstickers meer verkocht. Ontdek je dan nog een volle rol oude MIROM zakken, dan kun je deze mits opleg omwisselen bij MIROM.


De prijs van de Blauwe PMD-Zakken blijft ongewijzigd!

De prijsstijging wordt ingegeven door de Vlaamse overheid.  Om de inwoners ertoe aan te sporen nog beter te sorteren, verplicht de nieuwe VLAREMA-reglementering  de gemeenten om de werkelijke afvalkosten rechtstreeks aan de burger door te rekenen. Bij de opmaak van de huidige kostprijs was enkel rekening gehouden met de aankoop, verdeling en verwerking van de afvalzakken. Het nieuwe tarief houdt nu ook voor een stuk rekening met de ophaalkost. De prijs van de Blauwe PMD-Zakken blijft ongewijzigd!

Minder huisvuilzakken gebruiken door minder afval te produceren

Door nog intenser te sorteren & afval te voorkomen kunnen we ook het aantal huisvuilzakken dat we nodig hebben wat doen dalen. Op die manier besparen we natuurlijk ook wat op ons eigen huishoudbudget. En dat is meegenomen.

WAT NA 1 JANUARI 2014 MET MIJN RESTAFVALZAKKEN ?


1/ Heb je nog groene of oranje restafvalzakken van MIROM?

Geen paniek: je mag al je zakken verder blijven gebruiken tot eind 2015. Vanaf 1 maart moet je er wel een extra sticker op plakken of ze worden niet meer meegenomen.

 • Tot 28 februari 2014 kan je de groene restafvalzakken nog buiten blijven plaatsen zoals je dat nu doet.
 • Vanaf 1 maart 2014 moeten deze groene of oranje zakken voorzien zijn van een afvalsticker. Zonder deze sticker blijven de zakken staan vanaf 1 maart 2014.
 • Haal vanaf 16 december je afvalstickers in het stadhuis (Botermarkt 2) of bij MIROM Roeselare (Oostnieuwkerksesteenweg 121).
 • Kostprijs afvalsticker: € 0,30. De stickers zijn te koop per stuk.
  Gebruik een halve sticker voor de kleine zak. (zie foto hiernaast)
 • De afvalsticker kan gebruikt worden tot eind december 2015.

2/ Heb je nieuwe restafvalzakken nodig?

De nieuwe witte zakken zijn te koop in alle verkooppunten van de MIROM-afvalzakken. De gele KMO-zakken zijn enkel verkrijgbaar in het gemeentehuis en bij MIROM Roeselare. Kostprijs:

 • Grote afvalzakken: €13/rol van 10 zakken (€ 1,3/stuk)
 • Kleine afvalzakken: €6,5/rol van 10 zakken (€ 0,65/stuk)

3/ Veelgestelde vragen:

 1. Stijgt de prijs van de PMD-zak ook?
  Nee, de prijs van de PMD-zak blijft onveranderd op 0,125 euro per stuk of 2,50 euro voor een rol van 20 zakken.

 2. Hoe lang mag ik de oude afvalzakken met een sticker nog gebruiken?
  De groene en oranje zakken met sticker kunnen tot eind 2015 gebruikt worden. Vanaf 1 januari 2016 worden enkel witte en gele zakken opgehaald. Ontdek je in 2016 nog een oude rol MIROM-zakken, dan kun je deze mits opleg omwisselen bij MIROM Roeselare of MIROM Menen.

 3. Wat gebeurt er als ik geen afvalsticker gebruik?
  Dan wordt jouw afvalzak niet opgehaald. De ophalers kleven dan een rode weigeringssticker op de zak. Neem in dat geval de zak terug binnen, voorzie hem van een afvalsticker en plaats de zak bij de volgende ophaling opnieuw buiten.

AFVALKALENDER OP JE SMARTPHONE

Haal je smartphone boven en download de gloednieuwe Recycle! app. Hij vertelt je niet alleen wanneer je je afval moet buiten plaatsen, maar ook hoe je correct kan sorteren en waar je terecht kan met je afval. De app is vanaf eind december gratis te downloaden voor iPhone en Android.

PAPIEREN AFVALKALENDER  & GROTERE VERSIE VOOR SLECHTZIENDEN

Heb je geen smartphone? Dan kan je nog steeds gebruik maken van de papieren afvalkalender die midden december in de bus valt. Voor slechtzienden is er ook een grotere versie beschikbaar via MIROM Roeselare (Mail gewoon even naar communicatie@mirom.be en vraag de grote versie aanof bel naar 051 26 03 19).

OPHAALDATA

De ophaaldata kan je steeds vinden op de website van Mirom: klik hier voor de data in jouw buurt


NUTTIGE LINKS:

Neem ook eens een kijkje op www.mirom.be

Afval kan je beter voorkomen. Tips & info op : www.koopminderafval.be