Het Europees Parlement bespreekt vandaag het voorstel van EVP-Fractievoorzitter Manfred Weber om alle achttienjarigen in de Europese Unie een gratis Interrail-pass te bezorgen.

Het treinticket moet alle jongeren de kans geven Europa beter te leren kennen en begrijpen.

 

Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) is enthousiast voorstander van het voorstel: â€œHet is een hele tijd geleden dat men nog eens dergelijk, positief voorstel deed. Zo’n gratis Interrail-ticket biedt alle jongeren, van gelijk welke achtergrond, de kans om de diversiteit van Europa te ontdekken. Na Erasmus kan dit het volgende succes-project worden dat jongeren mondiger, socialer en ruimdenkender helpt worden. Zo geven we op een concrete manier tegengas aan diegene die willen dat we ons opnieuw achter onze grenzen terugtrekken."

“Het voorstel steunt niet alleen duurzaam reizen met de trein, maar is ook, en vooral heel democratisch. Slechts 8 procent van alle jongeren uit hetzelfde geboortejaar proeven van Europa door het Erasmus+-programma. Deze gratis Interrailpas geeft die kans aan iedereen.”

Tom is voorstander om enkel het standaard Interrail-ticket voor jongeren te gebruiken. Dat kost nu exact 200 euro. Bedoeling is om het ticket te financieren door bijdragen van de Europese Commissie, de lidstaten en de spoorwegmaatschappijen. Het programma moet vanaf 2018 van start gaan. Gezien de brede steun in het Europees Parlement moet de Europese Commissie nu een uitgewerkt voorstel op tafel leggen.

Enkele cijfers:

Een Interrail Global pas kost vandaag standaard 200 euro per reiziger onder de 25 jaar. Je kunt er 15 dagen mee reizen doorheen 30 landen waarvan maximaal vijf reisdagen per trein. Er zijn jaarlijks zo’n 5,5 miljoen Europese 18-jarigen wat neerkomt op zo’n 1,1 miljard als élke 18-jarige z’n railpass gebruikt. Als we rekenen op een deelname van 70% komt dit neer op een investering van 770 miljoen euro op een Europees budget van 155 miljard.