Stad Roeselare lanceert de nieuwe website www.stadsarchiefroeselare.be. Hierdoor kan je het rijke Roeselaarse archief van thuis uit doorzoeken en hoef je je niet langer te verplaatsen om de archiefstukken te raadplegen. Dit huzarenstukje was niet mogelijk zonder de inzet van een gedreven team vrijwilligers.

Toegankelijke en gebruiksvriendelijke website De nieuwe website voor het stadsarchief is een lang verlangen naar digitale ontsluiting van een hele reeks boeiende en waardevolle archiefstukken. Je vindt er een duidelijk overzicht van de collecties die het stadsarchief beheert en de gebruiksmogelijkheden ervan: - Akten burgerlijke stand - Bevolkingsboeken - Wettelijke passeringen - Kaarten - Overzicht van te raadplegen boeken in de bibliotheek van het stadsarchief. - Uitgebreid foto- en de filmarchief.

Waar we vroeger met verschillende systemen werkten, hebben we nu één centraal systeem waar alles gebundeld en ontsloten wordt. Een zoektocht in het uitgebreide stadsarchief wordt voortaan eenvoudiger met de nieuwe site. Die is niet alleen gebruiksvriendelijk, maar ook te raadplegen vanuit je eigen huiskamer. Jouw stamboom opmaken kan vanaf nu dus vanuit je eigen luie zetel.

Zonder vrijwilligers geen nieuwe website Al reeds vele jaren zijn talloze vrijwilligers bezig met het beschrijven en transcriberen van oude documenten. Hun onnoemelijke inzet wordt nu beloond, door het ontsluiten van hun vele werk. We kunnen rekenen op een team van een 20-tal vrijwilligers, waarvan velen reeds verschillende jaren in ons archief aan de slag zijn. Ze komen wekelijks op een vast moment langs en hebben elk hun eigen specialiteit. Sommige doen paleografie van charters, anderen beschrijven wettelijke passeringen, doodsbrieven, burgerlijke stand, ….

En het werk is nog niet af. Het team verwelkomt met plezier nieuwe vrijwilligers die willen bijdragen aan de geschiedenis van morgen. Het projecten waar je nog een steentje kan toe bijdragen zijn de foto- en de filmarchieven. Heel wat beeldmateriaal moet nog in de website komen. En … vele handen maken licht werk!

  • Cultuur