Het Wielermuseum heropent zijn deuren op het Polenplein in het voorjaar van 2018. Het wordt stilaan duidelijk hoe het nieuwe Wielermuseum er vanbinnen zal uitzien. Maandagavond worden hiervoor in de gemeenteraad de nodige budgetten goedgekeurd.
Schepen van Sport José Debels: "De werken in het voormalige brandweerarsenaal zijn nog volop aan de gang, maar we hopen het museum te kunnen heropenen bij het begin van het nieuwe wielerseizoen in 2018."
Vrijetijdspunt & Toeristische balie
Op de gelijkvloerse verdieping komt de toeristische balie en het vrijetijdspunt. Er komen een balie, een shop, zitruimte, tv's en iPads rond verschillende thema's
âWe hebben de balieruimte in zijn historische staat hersteld. We kozen opnieuw voor kasseien op de grond, een knipoog naar het wielrennen. Ook de muren krijgen een bekleding in asfalt en kasseien. Binnen zie je een balie, zitruimte, een shopmeubel, tv's, flyers en meer. Ook staan er displays over genieten, beleven en ontdekken in de stadâ, vertelt Thomas Ameye, curator in het Wielermuseum.
Odiel Defraeyezaal
In de achterliggende Odiel Defraeyezaal worden twintig fietsen bevestigd aan een rail aan het plafond. Defraeye was de eerste Belgische winnaar van de Ronde van Frankrijk.
De presentatie gebeurt chronologisch. Aan de muur komt een bord met uitleg en ook de geschiedenis van de fietsen wordt belicht. Er zijn ook zitruimtes voorzien en het is de bedoeling om de grote Defraeyezaal te gebruiken voor praatavonden, boekvoorstellingen en workshops.
Allez Jempi
Om naar de eerste verdieping te gaan neem je de trap of lift. Op een houten paneel op de lift worden twintig historische momenten uit de wielersport gegraveerd.
Op de eerste verdieping kom je in het fietskijkdepot terecht. Daar tonen we de bezoeker het verschil tussen een carbon en metalen kader, de verschillende banden en meer. Verder is er de ruimte 'Allez Jempi', een hommage aan Jean-Pierre Monseré. In 'Allez Jempi' bekijk je chronologisch alle collecties, inclusief audio en video, rond wereldkampioen Jempi Monseré.
Kinderatelier & Educatieve pakketten
Daarna kan je doorlopen naar "de Fabriek": een ruimte met tijdelijke exposities en een kinderatelier. Klassen op bezoek starten daar hun educatief pakket.â Daarnaast is er ook nog een documentatiecentrum.
Museumzolder: "De Koers is..."
Een verdieping hoger beland je in de museumzolder, met vaste opstelling 'Koers is...'. In acht standjes wordt aandacht besteed aan cultuur, wetenschap, emotie, oorlog, kermis, commerce, competitie en toewijding.
âDe zolder is een zwarte ruimte waar de collectie spreekt. Niet chronologisch, wel thematischâ, zegt Thomas. âEr zijn per standje verschillende stukken te zien, maar er is ook telkens een scherm waarop iemand een pleidooi voert over 'waarom koers cultuur is' bijvoorbeeld.â
Centraal komt een wand met een relevante collectie, die niet binnen de thema's past. Die rangschikken we per kleur, waarmee we verwijzen naar het feit dat Roeselare de stad van wereldkampioenen is. Denk maar aan Benoni Beheyt (1963), Jempi Monseré (1970) en Freddy Maertens (1976 en 1981). De trui van de wereldkampioen heeft immers meerdere kleuren. Als apotheose tonen we onze collectie trofeeën en een film over wielrennen."
Tot slot is er nog de verdieping -1, die enkel toegankelijk is van buitenaf. Daar vind je lockers, fietslockers, sanitair, keuken en bar.