Na de verfrissende buien gaat de thermometer ongetwijfeld ook in de vier OCMW-rusthuizen van Roeselare weer snel de hoogte in. OCMW-Voorzitter Geert depondt & zijn ploeg hadden een hitteplan klaar dat de kwetsbare bewoners door de hete dagen helpen.  Op de tweede verdieping van het OCMW-rusthuis Ter Berken worden de glazen nog eens volgeschonken. De kar met de koele drankjes is al sinds vorige week bijna permanent op de baan.

'Drinken tot het mijn oren uitkomt en tussendoor een ijsje', lacht bewoonster Maria Seys, die zich de extra aandacht laat welgevallen.

'Van zodra het gedurende enkele dagen meer dan 25 graden is halen wij in de vier OCMW-rusthuizen Ter Berken, Zilverberg, Sint-Henricus en de Waterdam het hitteplan boven', zegt adjunct-directeur Nele Mesure van Ter Berken. 'Senioren zijn gevoeliger voor de hitte. Bij het ouder worden neemt het vermogen om te zweten af en krijgen de bewoners minder snel dorst.'

'Sommige ziektes, zoals hartaandoeningen, diabetes en longziektes, en bepaalde medicijnen verhogen bovendien de vatbaarheid voor hitte. Daarom beschermen wij onze bewoners extra in deze periode.'

Binnenblijven

's Nachts gaan alle ramen in de gemeenschappelijke leefruimtes en in de gangen wagenwijd open. 'Overdag zetten we de airco enkele graden lager en helpen de zonnegordijnen de warmte tegenhouden. Bijna alle (buiten)activiteiten zijn geschrapt. Geen bezoek aan de wekelijkse markt dus. En we geven de bezoekers en familieleden ook een folder mee met tips en de raad om de senioren niet mee op wandel te nemen zolang het zo warm blijft', aldus Mesure.

Vooral drinken

's Avonds worden de warme maaltijden vervangen door koude bereidingen. Maar eigenlijk draait het hele hitteplan vooral om één ding: extra vocht. 'We sporen de bewoners aan om de hele dag door te blijven drinken. We laten de drank op tafel staan en schakelen extra drankrondes in. Water blijft de beste dorstlesser, maar onze verzorgenden zijn creatief genoeg om toch voor wat afwisseling te zorgen. Koffie, dranken met veel suikers en alcohol worden zoveel mogelijk vermeden. Een goed alternatief is bijvoorbeeld bouillon, want bij zweten verlies je ook veel zouten.'

Frisse kledij

Ook de kleding van de bejaarden wordt aangepast en af en toe worden ze verfrist met een spuitbus, krijgen ze een fris washandje in het gezicht of een verkwikkend voetbad.

'Gelukkig zijn we tot nog toe zonder kleerscheuren uit de hitte gekomen, maar voor ons mag het best wel wat frisser worden', beamen Heidi Vanhove en Sylvia Pattyn, terwijl ze de kannen water en fruitsap nog eens vullen.


Artikel ovetrgenomen ui "Het Nieuwsblad"