Op 2 oktober 2016 is de hoogstamboomgaard aan het Bergmolenbos het decor voor de eerste Roeselaarse Fruithappening. Het wordt het event bij uitstek om meer te weten te komen over fruit in al zijn aspecten en gedaanten: fruit plukken, persen, bewaren, de geneeskrachtige werking van fruit,...

Ook over fruitbomen valt veel te vertellen: welke fruitbomen plant je best? Hoe snoeien zodat ze heel wat vruchten dragen? Hoe voorkomen dat fruitbomen ziek worden en hoe zieke fruitbomen behandelen?

Wie nieuwsgierig is naar soort en naam van fruit uit eigen tuin, kan terecht bij specialisten die er alles kunnen over vertellen. Het volstaat om enkele exemplaren (met steeltje) mee te brengen.

Heel wat verenigingen, organisaties en handelszaken verlenen er hun enthousiaste medewerking in een workshop of infostand: Luc Deboosere, oud leraar van Vives, Agentschap Natuur en Bos, TuinHier Roeselare en Rumbeke, Velt Roeselare en Beitem, de fruitwerkgroep Velt van Wevelgem, Frederieck Lerouge, eigenaar van een mobiele fruitpers, boomkwekerij Jan Sterken.

Een greep uit de activiteiten

 • Maak je eigen fruitsap of milkshake op een sapfiets.
 • Weeg je zelfgeplukte appels op een oude weegschaal.
 • Laat je leiden door de streekverkenners tijdens een korte omgevingswandeling.
 • Leer wild fruit en bessen kennen die je gerust mag verorberen.
 • De kleinsten kunnen springen op het bijtesspringkasteel, leren allerhande goocheltruckjes of een bezoekje brengen aan de boerderij van Vabi.
 • In Muze’um L valt die dag om 13 uur 36 min en 40 sec de zonlichtlijn te zien. Duimen voor heel mooi weer!
 • Van de Mandelbie vernemen we waarom bijen zo waardevol zijn voor fruitbomen.
 • Er is een leuke wedstrijd doorheen alle standen. Wie via de gezondheidsrally van het Lokaal Gezondheidsoverleg diverse vragen rond gezonde voeding kan oplossen, maakt kans op een mooie prijs.

Uitdaging kriebelbeestjes

Iedereen kan, samen met gidsen van Natuurpunt, op zoek gaan naar kriebeldiertjes in de hoogstamboomgaard en de omgeving van het Bergmolenbos. We gaan samen met het Stad-Land-schap de uitdaging aan om die dag minstens 100 soorten kriebelbeestjes te verzamelen.

Honger en dorst?

 • Er zijn diverse proeferijtjes, eet- en drankstandjes, voor de gelegenheid vooral gefocust op fruit in al zijn bereidingen.
 • Voor al dat lekkers zorgen onder andere Vlaco met een stand ‘red de restjes’, Goed ter Heule, Taverne de Kleiputten, CVO Roeselare en Let’s Roeselare.
 • De happening start om 11 uur met een aperitiefconcert. De boomgaard is ook een ideale plek om te picknicken.
  Breng zelf het lekkers mee, wij zorgen voor een vleugje muziek.
 • Er zal een fotograaf aanwezig zijn die heel mooie kiekjes maakt. Deze foto’s zijn nadien terug te vinden op www.roeselare.be.

Doe mee aan de confituurwedstrijd

Wie al jaren zelf confituur maakt volgens een aloud beproefd recept, kan meedingen naar de titel ‘Beste Roeselaarse confituurmaker voor 2016’.

De wedstrijd wordt opgesplitst in twee categorieën,

 1. een categorie waar we Roeselaarse verenigingen/organisaties/wijkcomités tegen elkaar willen laten 'confituurbattelen'.
 2. De tweede categorie is voor individuele Roeselaarse deelnemers.

Wie wil meedoen, brengt twee potjes (250 gr.) zelfgemaakte confituur binnen tussen 14 en 15 uur op de fruithappening.

De confituur moet met appel en/of peer gemaakt worden al dan met toegevoegde specerijen en kruiden. De confituur mag op smaak gebracht worden met een vleugje sterke drank. We streven naar gezonde confituren met zo weinig mogelijk extra suiker.

Inschrijven voor de wedstrijd is noodzakelijk via: www.roeselare.be/formulier/inschrijven-confituurwedstrijd-fruit-happening-2-oktober

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de fruithappening om 17.30 uur.

Om de prijs in ontvangst te kunnen nemen, moet de deelnemer of een familielid of een delegatie van de vereniging/organisatie/wijkcomité op de prijsuitreiking aanwezig zijn.
Wie wil, kan de ingredriënten van de confituur, na afloop van de wedstrijd, bekend maken.

Een jury proeft, oordeelt en selecteert er per categorie de drie beste winnaars uit. Deze mogen zich de beste confituurmakers van Roeselare 2016 noemen en krijgen een mooie prijs.

Wij zorgen voor een professionele jury aangevuld met 10 bezoekers van de fruithappening die zich de dag zelf opgeven om mee te proeven en hun stem uit te brengen.

De fruithappening vindt ook plaats bij slecht weer. Er wordt een tent voorzien.

Gezond fruit, gezond fietsen! Kom zoveel mogelijk met je stalen ros naar dit gezinsevenement.

Wie toch met de auto komt, kan parkeren in de Oude Zilverbergstraat.