Roeselare sluit al jaren de zomervakantie al fietsend af: de fietsvierdaagse West-Vlaanderens Mooiste start nu donderdag en loopt tot en met zondag. Vanaf deze editie krijgt West-Vlaanderens Mooiste een extra meerwaarde.

Schepen José Debels: "West-Vlaanderens Mooiste blijft in de 1ste plaats een sportief én recreatief gebeuren, maar we willen meer zijn dan dat. We willen onze deelnemers echt het mooiste van West-Vlaanderen laten proeven, ontdekken en beleven. Vorig jaar waren er een 8000 deelnemers aan minstens 1 van de fietstochten. We hopen dit aantal minstens te evenaren.

In totaal zijn er ook een 140 kampeerinstallaties van fietsliefhebbers uit gans Vlaanderen, Nederland en zelfs een gezin uit Duitsland is reeds afgezakt."Musea onderweg zetten deuren open

Zo openen Beeldenmuseum Irénée Duriez in Ichtegem, de Sigarenfabriek in Handzame en het Koetsenmuseum Desot in Sleihage speciaal voor onze fietsers hun deuren. Nieuw is ook een rit op zondag in het kader van de eerste gifgasaanval honderd jaar geleden. De tocht gaat richting het Duitse Soldatenfriedhof in Langemark. In samenwerking met Toerisme Roeselare zullen gidsen op drie locaties uitleggen wat er zich tijdens WO I op die plaatsen afspeelde. Als dit een succesformule blijkt, willen we de volgende jaren graag met enkele gidsen ook andere thema's belichten.

Fietsen langsheen mooie tuinen

Vergeet ook niet dat "West-Vlaanderens Mooiste" decennia geleden gestart is met een fietstocht door onze stad.  Zo'n tocht staat opnieuw op het programma, maar wordt gelinkt aan de Bebloemingswedstrijd van de groendienst. De deelnemers zullen fietsen langs vijf tuinen die in de prijzen vielen. Ter plaatse krijgen de fietsers een woordje uitleg van de bewoners.

Meefietsen met Johan Musseuw

Verder wordt dit jaar ook extra aandacht besteed aan fietsveiligheid. Zo kunnen de kleinsten zaterdagochtend in Expo Roeselare, de uitvalsbasis van West-Vlaanderens Mooiste, leren fietsen zonder steunwieltjes. Daarnaast werken de organisatoren ook samen met de provincie West-Vlaanderen in de rand van hun campagne 'Fietsen in Harmonie'. "De voorbije jaren stond de provincie al met een infostand op ons evenement, maar dit jaar kun je op zaterdag 25 kilometer fietsen in het gezelschap van gouverneur Decaluwé en Johan Museeuw, peter van de actie."

Mikken op 8000 deelnemers

Nog op het programma staan een sportelprogramma voor senioren op vrijdag, de tocht Boeschepe-Roeselare, waarmee de organisatie Noord-Fransen hoopt te strikken en een kinderfietstocht ondersteund door Zeppe en Zikki,... "Hopelijk zijn de weergoden ons de komende dagen goed gezind, dan moet het mogelijk zijn om net als vorig jaar achtduizend deelnemers te lokken.

Roeselaarse Reuzen op post

Verder is er ook aandacht voor ons erfgoed, want de fietsers zullen in Expo Roeselare verwelkomd worden door de Roeselaarse reuzen. Tot groot jolijt van de bevolking en verschillende verenigingen maakten vijf Roeselaarse reuzen op maandag 17 augustus hun eerste wandeling in lange tijd.

Rolarius, Cyper, Carlotta Vulgo, Roobaert en Babille mochten Dipod verlaten voor een wandeling richting de Expohallen, waar ze tentoongesteld worden tijdens de fietshappening West-Vlaanderens Mooiste komend weekend.

'Heel wat mensen staan te popelen om de Roeselaarse reuzen, de trots van de stad, nog eens te zien', zegt Bjorn Leenknegt van de sportdienst, die zich engageerde om de reuzen tot in de Expohallen te krijgen. De vele vrijwilligers van West-Vlaanderens Mooiste kregen het nu wel voor elkaar. 'Onze medewerkers hebben hun uiterste best gedaan om dit te realiseren. Met vijftien man gingen de reuzen in stoet via de Hoogleedsesteenweg, Smedenstraat en Schierveldestraat naar de Expohallen.' En dat in volle spits. 'Maar we zien dat als een vorm van reclame.'

Meer informatie op : www.westvlaandersmooiste.be