Nadat eerder door onze Provincie (POM) werd gestart met  twee Fabrieken voor de Toekomst, in Oostende (duurzame energie) en in Kortrijk ( nieuwe materialen en textiel) krijgt ook de voeding nu een Fabriek van de Toekomst in Roeselare. Provincieraadslid Bart Wenes volgt dit dossier ook mee op in de West-Vlaamse provincieraad.

Provincieraadslid Bart Wenes : "Met ' Fabriek voor de Toekomst' wordt Roeselare wordt nog meer het centrum van de voedingsector, en onze regio de groentetuin van Europa!"

De sector is al sterk aanwezig in, vooral,  de regio Midden-West- Vlaanderen. Onze provincie is goed voor 1400 grote en kleine voeding- en voedingsgerelateerde bedrijven en de regio wordt wel eens de groententuin van Europa genoemd.

Het doel van deze Fabriek van de Toekomst is de sector nog meer te doen groeien en onze toonaangevende rol nog te versterken door vooral samen te werken ipv te concurreren. Onze Provincie doet dit  door bedrijven samen te brengen, onderwijsinstellingen, overheden, onderzoekers en alle mogelijke andere partners om innovatie en kennis efficienter te delen, zeker voor kleinere bedrijven biedt dit grote kansen.

Deze Fabriek voor de Toekomst - rond voeding- krijgt zijn fysieke plaats in de site van het Huis van de Voeding (Miummmm), daar moet de kruisbestuiving plaats vinden. De Provincie voorziet een budget van 2 miljoen euro

Roeselare was al het centrum van de voedingssector en wordt nu nog meer een geintegreerd knooppunt voor opleiding en innovatie.

Zo zullen er bv onderzoekers van de universiteit en de hoge scholen verder onze regio verkennen en kijken welke faciliteiten, innovatie, expertise voor de sector aangewezen zijn

Het uiteindelijk doel is de sector nog meer te laten samenwerken om in een sterkere positie de wereldmarkt op te kunnen.