Het containerpark in Roeselare is bijzonder succesvol, maar dat zorgt vooral op zaterdag ook voor (te) lange wachtrijen. Op de gemeenteraad van deze week kondigde schepen Nathalie Muylle aan dat er een extra weegbrug komt, om zo de wachttijden in te perken. Want op zaterdag is het soms lang aanschuiven aan het containerpark langs de Oostnieuwkerksesteenweg.

Sinds december 2014 is het diftarsysteem van kracht op de containerparken in Rumbeke en Roeselare. Het systeem laat de vervuiler betalen. Naargelang het gewicht en de soort wordt het afval in drie categorieën opgedeeld. Met het systeem ging een reorganisatie van het containerpark gepaard.

Zo moesten er drie terminals komen. Een terminal waar bezoekers die niet moeten betalen door kunnen, eentje voor bezoekers die moeten betalen voor het afval en een ‘herweegbrug’. Vooral op de piekmomenten kan het dan ook lang aanschuiven zijn aan de betalende terminal, waar een weegbrug geïnstalleerd is.

Wachtrij splitsen

De stad wil dit probleem nu aanpakken door een extra weegbrug te installeren aan de ‘gratis’ terminal. Zo kan de lange rij in tweeën gesplitst worden. Vooral op zaterdag is het daar lang aanschuiven. Sinds begin dit jaar kwamen al 7.114 gezinnen langs op het containerpark in Roeselare.

‘De extra weegbrug kost 57.000 euro en de stad zal die volledig financieren. De aanbesteding is al afgerond en tegen 1 juli moet de nieuwe weegbrug geïnstalleerd zijn’, zegt schepen van Afvalbeleid Nathalie Muylle (CD&V).

Dat moet leiden tot een betere doorstroming aan de ingang. Er komt dus een verbetering op korte termijn, maar ook op lange termijn wordt er nagedacht over een betere infrastructuur.

’We zijn aan het bekijken of we achteraan het park een oprijlaan kunnen maken voor de bezoekers. Op die manier is de wachtrij van de straat af en schuiven ze aan op het park zelf.’

Het plan zal zeker dit jaar niet meer gerealiseerd kunnen worden. ‘Daarvoor gaan we werken met een subsidiedossier en het kan een tijdje duren voor alles in orde is.’