De coronacrisis zorgt voor een recordaantal honden in Vlaanderen. Gemeenteraadslid Margot Wybo, zelf baasje van bordercollie Odile, pleit voor extra ruimte voor de hond in onze stad.
 
“Zelf ervaar ik hoe belangrijk het is om mijn hond de nodige vrijheid en ruimte te geven in de buitenlucht.” De hondenloopweide ter hoogte van de spiraalbrug in Roeselare is een ideale locatie voor honden en hun baasjes die in het centrum wonen, maar ook daarbuiten zoeken heel wat mensen ruimte om met hun hond te kunnen spelen en ravotten.
 
Gezien de stijging in het aantal honden, vroeg raadslid Margot Wybo of de stad de ambitie heeft om extra ruimte te voorzien. “Ik begrijp de stijging, mijn hond Odile is een enorme steun in deze periode. Ook hebben vele mensen nu nog meer de behoefte om met de hond lokaal te gaan wandelen. Dat is een goeie zaak voor zowel hond als voor het baasje.”
 
Op vandaag staan er telt de stad iets meer dan 12.000 honden, of ongeveer 10.000 gezinnen hebben één of meerdere honden. Zeker in deze periode lijkt de behoefte naar beweging en ruimte voor de hond zowel voor baasjes als voor de hond te groeien. 
 
Schepen Marc Vanwalleghem: "We willen zeker enkele nieuwe dierenweides aanleggen in Roeselare. De stad zal kiezen om dat gecentraliseerd en per deelgemeente te doen. De opties die we bekijken en realiseerbaar zien, zijn een hondenloopweide in Beveren en een hondenloopbos in het Bergmolenbos. Er worden daarnaast nog diverse mogelijkheden onderzocht om in de regio van het nieuwe dierenasiel te kijken naar ruimte voor honden. Er zal worden gekozen voor iets grotere weides."
 
"Voor een hondenloopweide moet voldoende ruimte zijn zodat de dieren naar hartenlust kunnen rondrennen en het is ook een ontmoetingsplaats voor mensen die met hun hond even komen ontspannen. Daarom is het niet de bedoeling om op kleinere plaatsen een voorziening in te plannen."

Er moet zeker ook rekening gehouden worden met de investering voor de aanleg hiervan. De omheining moet hoog genoeg zijn, er moet een veilige inkom worden voorzien en de weide moet worden voorzien van zit-infrastructuur voor de baasjes, daarnaast mogen we de hondenpoepbuizen niet vergeten en een permanent onderhoud en beheer van de weides. 


De hondenloopweide aan de spiraalbrug geniet de waardering van veel mensen en is een goede invulling van het terrein. 

Foto: Stefaan Beel
 

  • Dierenwelzijn