Vanaf 15 juni 2017 worden roamingkosten voor mobiel bellen en internetten in het buitenland (EU) voor goed afgeschaft. Het Europees Parlement heeft zich met een grote meerderheid achter het akkoord geschaard over de eenmaking van de Europese telecommarkt.

Over het zogenaamde telecompakket is jarenlang onderhandeld tussen het EP en de nationale regeringen. Er was vooral onenigheid over de datum waarop de nieuwe regels moeten ingaan. De Europese Commissie en het Europees Parlement wilden roaming liefst zo snel mogelijk afgeschaft zien, maar de lidstaten vonden dat voorstel te ver gaan.

In het akkoord staat nu dat de roamingkosten worden afgeschaft medio 2017, met al een prijsdaling vanaf april 2016.

Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V): "Ondanks de grote lobby van de telecomindustrie is het toch gelukt om redelijk snel een definitief einde te maken aan roamingkosten. Een onmiddellijke afschaffing komt er niet, en dat blijft jammer. Ik kan me echter vinden in de trapsgewijze aanpak van het akkoord: een significante prijsverlaging vanaf volgende zomer en een definitieve afschaffing in juni 2017. Als gsm-gebruiker in het buitenland is het nog even geduld oefenen, maar heel binnenkort behoren hoge roamingfacturen definitief tot het verleden."

Europarlementslid Ivo Belet (CD&V): "Roamingkosten zijn niet meer van deze tijd. We leven en werken in een eengemaakte Europese Unie, zonder binnengrenzen, maar 1 op de 2 Europeanen zet zijn gsm of iPhone af in het buitenland of beperkt het gebruik drastisch, uit angst voor astronomische facturen.

9 op de 10 gsm-gebruikers stopt over de grens zelfs helemaal met het gebruik van het internet op zijn of haar smartphone.

Binnen een eengemaakt digitaal Europa is er geen plaats voor roamingtarieven.  Niet alleen de doorsneegebruiker heeft baat bij de afschaffing van de roamingkosten; ook de telecomsector zal vanzelfsprekend voordeel halen uit de groei-impuls van een vlotter en uitgebreider telecomverkeer.’

Kernelementen van de nieuwe wetgeving:

  • Op 15 juni 2017 zullen de kosten voor roaming definitief worden afgeschaft. Bellen, sms'en en surfen in het buitenland brengen geen extra kosten meer met zich;
     
  • De afschaffing gebeurt stapsgewijs. Op 30 april 2016 zal er een eerste prijsdaling plaatsvinden; mobiel bellen in het buitenland mag dan maximum 5 eurocent per minuut extra kosten, een sms 2 eurocent en een megabyte mobiele data 5 eurocent;
     
  • Er is ook een fair use policy in het voorstel opgenomen om tegen te gaan dat er gebruik wordt gemaakt van roaming diensten "for purposes other than periodic travel". Het limiet van deze fair use wordt door de Commissie vastgesteld voor 15 december 2016;
     
  • In het Telecom-akkoord zitten ook vaste afspraken om de zogenaamde netneutraliteit te garanderen. De gouden regel is dat alle internetverkeer in principe gelijk moet worden behandeld door de internetproviders. De uitzonderingen (‘traffic management van het internetverkeer’) worden strikt gedefinieerd. Enkel voor gespecialiseerde diensten of als er een blokkering van het internetverkeer dreigt,  mogen de providers tijdelijk voorrang verlenen aan bepaalde content.