In navolging van een recent veiligheidsonderzoek van consumentenvereniging Test Aankoop, gaat de Europese Commissie de veiligheidsnormen omtrent kinderfietshelmen grondig herbekijken. Europees Parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) drong hierop aan bij bevoegd Commissaris Bienkowska.

Vandenkendelaere: “Test Aankoop toonde met behulp van een volledig nieuwe onderzoeksmethode aan dat kinderfietshelmen helemaal niet zo veilig zijn als we vaak denken. Hierbij testten ze 12 helmen van budgetvriendelijke tot dure merken en geen enkele helm bleek volledig ‘fail safe’ te zijn. De beste helm had nog steeds een blessurerisico van 30%, terwijl bij de twee slechtste helmen het blessurerisico opliep tot maar liefst 80%. Dit is volstrekt onverantwoord. Hoe kunnen we onze kinderen zo met een gerust hart de weg opsturen?

De huidige normen dateren al van de jaren '90. Het is dan ook niet verwonderlijk dat die normen niet meer beantwoorden aan de veiligheidseisen van vandaag. Ik heb de Commissie opgeroepen om de bestaande normen dringend te herbekijken en vervolgens de nodige stappen te ondernemen. In het voorjaar van 2018 moeten nieuwe veiligheidsnormen van kracht worden. De Commissie zal nu het onderzoek van Test Aankoop in overweging nemen bij het opstellen van deze normen. Daarnaast wordt het onderzoek ook bezorgd aan de markttoezichtautoriteiten van de lidstaten, zodat ook zij waar nodig kunnen ingrijpen.

  • Verkeer & verkeersveiligheid
  • Mobiliteit & openbaar vervoer
  • Europa