Vandaag wordt de aftrap van het Europees Semester gegeven: een reeks maatregelen waarmee de Commissie het economisch en begrotingsbeleid van de lidstaten op elkaar afstemt, en toetst aan de overeengekomen doelstellingen en regels. Ons land krijgt voor het tweede jaar op rij een onvoldoende. De begroting 2018 wordt afgeschoten door de Commissie. België doet te weinig om de begroting op orde te krijgen en we geven ook te veel uit.

Tom Vandenkendelaere (CD&V), lid van de Commissie Economische en Monetaire zaken in het Europees Parlement, reageert:

We zagen de bui al van ver hangen. Een maand geleden kreeg minister Van Overtveldt al een brief in de bus van Europa: gebuisd en het semester moest nog beginnen. We zitten in dezelfde gammele boot als Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal. Met dit rapport wordt het moeilijk om te roepen dat de landen van Zuid-Europa ‘hun verantwoordelijkheid moeten opnemen’ en ‘niet moeten rekenen op transfers’. We moeten eerst voor eigen deur vegen.”

“De Commissie spaart de roede niet en is niet mals voor het regeringswerk voor de begroting 2018. Maar op langere termijn is het beeld nog somberder. Wat de Belgische situatie extra precair maakt is de enorme vergrijzingskost die op ons afkomt. In 2040 zullen de sociale uitgaven 13 miljard hoger liggen dan vandaag. In combinatie met onze hoge schuldgraad betekent dit niet minder dan een tikkende tijdbom onder de schatkist.

Na de lege dozen van Paars en de lege portemonnee tijdens de financiële crisis, moet het nochtans nu gebeuren. Deze regering moet gebruik maken van de economische groei, dit jaar 1,7%, om buffers aan te leggen. Een blijvend overheidstekort, fiscale opbrengsten die chronisch overschat blijken, een schuldgraad die maar niet naar beneden wil en een bevolking die massaal op pensioen gaat...een structurele ommekeer in onze overheidshuishouding dringt zich op. Wie durft roepen dat de keizer geen kleren draagt?”

  • Europa