Tegen 2020 moet er in de hele EU gratis wifi-toegang zijn op openbare plaatsen. Europarlementsleden keurden vandaag het WIFI4EU-initiatief goed dat meer dan 6000 gemeenschappen in de EU wil voorzien van een gratis snelle wifi-verbinding. Publieke instanties zoals bibliotheken, ziekenhuizen en treinstations zullen subsidies krijgen om gratis wifi-hotspots op te zetten. “Een game-changer, vooral voor plattelandsgebieden,” stelt Europarlementslid Tom Vandenkendelaere,“maar de échte uitdaging ligt een stap verder: het uitrollen van het 5G-netwerk.”

Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V): “Toegang tot internet is een basisrecht. In Europa is de digitale kloof met veel plattelandsregio’s nog te groot. Slechts één op drie Europeanen die op het platteland wonen, kunnen vandaag gebruik maken van een stabiele en snelle internetverbinding. In een wereld die zich almaar meer online afspeelt, van de krant lezen tot bankieren, is een digitale kloof in feite een sociale kloof. Dit voorstel is een volgende stap in het streven naar een digitale unie en een echte game-changer voor burgers, het toerisme maar ook voor het ondersteunen van e-government Het onderhoud is voor de lokale overheid, maar de installatie wordt financieel ondersteund door Europa. Een faire deal die rechtstreeks het leven van burgers die het soms moeilijker hebben, kan en moet verbeteren."

“Dé echte uitdaging ligt echter niet daar maar in het ontwikkelen en uitrollen van het 5G-netwerk. Geschat wordt dat in 2022 minder dan 5% van de Europeanen toegang zal hebben tot 5G. In Noord-Amerika zal dit één op vier zijn terwijl de echte tijgers zich in Azië zullen bevinden: Zuid-Korea, Japan, China maar ook Australië. Ondanks het heel ambitieuze 5G for Europe Action Plan lijkt Europa hier de rol te moeten lossen. De regulering, zowel Europees als nationaal, baart de sector zorgen maar het is vooral het kostenplaatje dat het probleem vormt. Grote plannen zijn goed, maar de rekening zal door iemand moeten betaald worden. Als het de Unie écht menens is met de digitale Unie moet hiervoor dringend een oplossing gevonden worden.”

Vanaf 2018 zullen openbare instanties zich kunnen aanmelden voor het initiatief via een nieuw online platform. De WIFI4EU-regeling zal vouchers voor apparatuur en installatie verschaffen. Openbare entiteiten die deelnemen aan de regeling zullen instaan voor de connectiviteit en het onderhoud.