De start van het nieuwe academiejaar staat voor de deur. Voor steeds meer studenten speelt dat jaar zich, minstens voor een deel, af in het buitenland. Vorig jaar nam een recordaantal van 5.325 jongeren deel aan het uitwisselingsprogramma Erasmus+. Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) is heel tevreden met de cijfers: “Een academische ervaring in het buitenland heeft enorme voordelen. Studenten worden er een stuk zelfstandiger, ze volgen er uiteraard lessen maar leren ook een nieuwe cultuur kennen en, belangrijker nog, een nieuwe taal. Bagage die onmisbaar is op de competitieve arbeidsmarkt van vandaag. De cijfers spreken voor zich: vijf jaar na afstuderen is de werkloosheid onder ‘Erasmussers’ 23% lager.”

Het Erasmusprogramma werd herdoopt tot Erasmus+ en bundelt nu de verschillende Europese uitwisselingsprogramma’s onder één paraplu. Tom Vandenkendelaere volgde deze transitie van nabij op. Het programma scoort goed maar bepaalde aspecten kunnen beter.

Vandenkendelaere:"Met de academische uitwisseling zit het goed. Vlaanderen zet sterk in op internationale uitwisseling en mikt op termijn op een studentenmobiliteit van 33%. Een minder gekend aspect van Erasmus+ is echter het volgen van een buitenlandse stage. Stages zijn korter en, uiteraard, veel meer praktijkgericht. Ze worden ook elk jaar populairder. Er zijn echter grote verschillen in de wettelijke bepalingen en de praktische uitwerking van stages tussen de verschillende lidstaten van de EU. Deze verschillen bemoeilijken een vlotte uitwisseling en brengen heel wat extra administratieve lasten mee voor onze scholen. Hier is duidelijk nog een belangrijke taak voor Europa weggelegd.”

Uitwuifmoment

Als voormalige Erasmusganger weet Tom dat correcte informatie heel belangrijk is. Daarom organiseert hij in het Europakantoor in Roeselare een uitwuifmoment voor jongens en meisjes uit de omgeving die op Erasmus vertrekken. “Het is de bedoeling om in een ongedwongen sfeer studenten te helpen met hun vragen en bezorgdheden over Erasmus. Ze krijgen er de mogelijkheid om in dialoog te gaan met ervaringsdeskundigen: zo gaan we skypen met studenten die nu al op Erasmus vertrokken zijn. En als kers op de taart wordt er een Erasmus-survivalpakket verloot: een pakket met zaken die je absoluut moet meehebben als ambassadeur van West-Vlaanderen in het buitenland,” besluit Vandenkendelaere.

Het uitwuifmoment vindt plaats op donderdag 8 september om 19.00h in het Europakantoor van Tom Vandenkendelaere aan de Manestraat 24 in Roeselare.