Mirom is de eerste die het aangedurfd heeft om een warmtenet dwars doorheen een stad aan te leggen. 14 maanden werk door meer dan 100 mensen en 4 miljoen euro verder werd dinsdagavond de kraan opengedraaid. 

Het Roeselaarse warmtenet, gevoed door restwarmte van de verbrandingsoven, is het voorbij jaar verdubbeld in omvang. Een investering van 4 miljoen euro die vanaf nu z'n vruchten kan afwerpen. Het traject dat vanuit de verbrandingsinstallatie van Roeselare in de Oostnieuwkerksesteenweg vertrekt, breidde uit met een vertakking die dwars door de stad tot aan de stedelijke campus van AZ Delta in de Brugsesteenweg gaat.

Burgemeester Kris Declercq: "Mirom is een trendsetter in de aanleg van warmtenetten. Als eerste in Vlaanderen hebben ze het aangedurfd om een warmtenet dwars door een stad te trekken. We willen daarmee een voorbeeld stellen, want in Vlaanderen gaat veel restwarmte verloren.”

Particulieren

Dankzij het nieuwe traject, dat 4,5 kilometer lang is, genieten vijftien bijkomende gebouwen van die duurzame warmte. Het gaat om scholen, zorginstellingen, appartementsblokken en meer. “Eindelijk mogen we de kraan opendraaien”, zegt Koen Van Overberghe, directeur van Mirom. “Het was een groot project dat veel gevergd heeft van onze organisatie. We hebben getoond dat we in één keer leidingen doorheen de stad kunnen trekken als iedereen daar zijn schouders ondersteekt. Intussen hebben we de basis gelegd om later nog uit te breiden. We hebben nog dubbel zoveel warmte om te geven. Eén oproep aan de beleidsmakers: probeer het pad ook voor particulieren te effenen. In het buitenland kan dat wél al.

Uitbreiden

Aan de uitbreiding van het warmtenet richting AZ Delta werd ruim een jaar intensief gewerkt door meer dan 100 mensen. Dankzij de goede samenwerking met de stadsdiensten, aannemers, inwoners en klanten kon dit huzarenstuk in 14 maanden tijd gerealiseerd worden.

Er wordt ook naar de toekomst gekeken. Op Schiervelde is nog een deel van het warmtenet in aanleg. De Expohallen, het nieuwe zwembad en enkele bedrijven in de buurt zullen er eind dit jaar hun gebouwen mee kunnen verwarmen.