Het Wielermuseum zit op het Polenplein. Het wordt helemaal vernieuwd. Stap voor stap. Zowel binnen als buiten. 80% van de restauratiewerken worden betaald door de Vlaamse overheid. We krijgen 725.000 euro van Toerisme Vlaanderen en 250.000 euro van de Provincie. In de Gemeenteraad werd het restauratiedossier goedgekeurd dat we voorleggen aan de Vlaamse Overheid.

Wat verandert er?

De dienst Toerisme van de Ooststraat verhuist naar het WieMu. Op de zolder komt de erfgoedcollectie en in de grote zaal tijdelijke tentoonstellingen en evenementen. Op de eerste verdieping het documentatiecentrum en de burelen. De koer van het Brandweerarsenaal wordt een museumtuin met een fietsonthaalpunt. Een ideaal ontmoetingsplekje
voor wie de streek wil verkennen met de fiets of het museum bezoeken. Je kan er zelfs een douche nemen.
Een vereniging van specialisten Zoom Architecten, Exponanza en Callebaut begeleidt samen met Onroerend Erfgoed Vlaanderen het project.

Omdat we een subsidie van zowat 2.600.000 euro uitzonderlijk voor dit project kunnen bekomen zetten we de stap. Normaal moet je als stad al de kosten van een museum en zijn werking volledig zelf betalen. De stad zal zelf gespreid over de komende jaren 2.300.000 euro investeren in dit project.

Oud Arsenaal

Het Museum is hét visitekaartje om Roeselare als Wielerstad blijvend in Vlaanderen en in de wereld op de kaart te zetten. Met kleppers als Odiel Defraeye, eerste Belg die de Ronde van Frankrijk wint en Jempi Monseré, wereldkampioen, willen we onze Vlaamse Wielertraditie en onze Flandriens in ere houden.

Op 21 juli 1917 werd het Arsenaal ‘s nachts bestookt met Engelse brandbommen. De uitgestrekte zoldering en de feestzaal waren totaal uitgebrand. 25 Duitse soldaten kwamen in de vlammen om. Er stonden toen talrijke bomen op het Wapenplein dat in de volksmond den Houttemarkt werd genoemd. Sinds Wereldoorlog II spreken we van het Polenplein.

Vragen of meer info : mail naar roeselarevooruit@telenet.be