Op 6, 7 en 8 maart is Roeselare in de ban van carnaval : de feesttent op de Grote Markt is het kloppend hart van het hele gebeuren.

Schepen van Feestelijkheden José Debels is er helemaal klaar voor! Net als vorig jaar wordt op de vooravond van carnaval een Roeselaarse Prins Carnaval verkozen maar voor de 2de keer opnieuw een Holebi-Regenboogprins Carnaval .

  • Op vrijdag 6 maart is er de verkiezing van de 31ste Prins Alexander & de 2de Regenboogprins.
  • Zaterdag staat het kindercarnaval op het programma. Vanaf 14 u. zijn de kinderen de baas in de feesttent.
  • Traditioneel wordt het carnavalsweekend op zondag afgesloten met een carnavalsstoet.

Het carnaval in Roeselare is na enkele woelige jaren aan een heropleving bezig. Door ruzies tussen de verschillende ordes werd de prinsenverkiezing even geschrapt, maar vorig jaar vond weer een vlekkeloze prinsenverkiezing plaats.

Verkiezing Prins Carnaval & Holebi Regenboogprins

Ook nu zijn er weer genoeg kandidaten om de verkiezing van Stadsprins Alexander XXXI te laten doorgaan. Die vindt plaats bij de start van het carnavalsweekend, op vrijdag 6 maart in de feesttent op de Grote Markt. Zaterdagavond wordt dan de tweede Holebi Regenboogprins verkozen. "Vorig jaar mocht Glen De-swarte als eerste die titel dragen en we hebben daar veel positieve reacties op gekregen", vertelt voorzitter en schepen van Feestelijkheden José Debels. "We zijn fier dat we met deze nationale primeur Roeselare op de kaart kunnen zetten en hopen dat we deze prille traditie ook de komende jaren kunnen verderzetten."

Zaterdag is er ook het kindercarnaval. Vanaf 14 uur kunnen jongeren terecht in de feesttent voor animatie met clowns, kindergrime, een springkasteel en fotoshoot. Nadien gaan alle kinderen naar huis met een cadeautje.

Omgekeerd parcours

Als de carnavalsstoet op zondag 8 maart vanaf 14.30 uitrijdt, zal dat voor de bezoekers even wennen zijn. De dertig praalwagens en carnavalsgroepen komen dit jaar namelijk uit de andere richting. "Een ingeving die ons wel leuk leek", legt de voorzitter uit. "De stoet loopt dus in omgekeerde volgorde. We vertrekken dit keer in de Noordlaan, vooraf gegaan door een publiciteitsstoet."

Verder verplaatst de stoet zich via de Noordstraat naar de Grote Markt, is er een lus rond de Sint-Michielskerk en zet de karavaan zich verder via de Ooststraat, waar het via de Delaerestraat naar het Polenplein gaat.

Gedragscode

Ook de gedragscode die de organisatie vorig jaar opstelde, blijft van kracht. Dat betekent dus dat roken en drinken op de praalwagens verboden is. "Vorig jaar is dat goed gelukt en dus gaan we op die weg verder", zegt ondervoorzitter Jan Parmentier. "Als we van het imago afwillen dat carnaval alleen 'drienken en schienken' is, moeten we deze lijn verder uitzetten. Een stoet waar deelnemers aan het roken en drinken zijn, oogt niet mooi en haalt het niveau naar beneden. We zullen daar dan ook streng op toezien."