Waar de Roeselaarse jeugd vroeger in jeugdcentrum DieZie terecht kon voor tal van evenementen, zijn ze nu welkom in Trax. DieZie zal gesloopt worden, maar intussen wordt Trax lustig verder uitgebouwd. In het najaar start de bouw van de grote polyvalente zaal.

De voorzieningen voor de jeugd zijn de voorbije jaren ingrijpend veranderd in Roeselare. Jeugdcentrum DieZie, lange tijd de enige fuifzaal in de stad, is na een tijd van leegstand verkocht. Intussen wordt Trax meer en meer de place to be. Repetitieruimtes en een ondergrondse club zijn er al, maar daar komt weldra ook een grote polyvalente zaal bij die kan gebruikt worden voor fuiven en concerten.

De bouw van fase twee start nog dit najaar. Studio Plus Architecten staat in voor het ontwerp. Na de zomer volgt de aanbesteding en de werken zouden in het najaar van 2016 van start moeten gaan. Voorjaar 2017 worden de omgevingswerken aangevat. Alles moet klaar zijn tegen het najaar van 2017 met de bedoeling om de polyvalente zaal dan te openen tegen 1 januari 2018. De totale kosten zijn geraamd op 2,5 miljoen euro, waarvan een half miljoen euro subsidie van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD), die erg in het project gelooft.

Polyvalente zaal voor grote evenementen

De polyvalente zaal komt vooraan links op het plateau. “We slopen ook alle voorgebouwen, de bureautjes die er nu nog staan, en gaan vanaf nu dus de volledige oppervlakte benutten. Ook de wanden gaan eruit, zodat enkel nog de grote luifel resteert”, legt schepen van Gebouweninfrastructuur en Vergunningen Nathalie Muylle (CD&V) uit. De polyvalente zaal is zowel voor grote evenementen, fuiven, cultuur als verenigingen.”

Er moeten in de zaal 950 mensen kunnen rechtstaan 600 met een groot podium en 385 zittend op de tribune. Het is alvast de bedoeling om een uitschuifbare tribune te plaatsen.” Achteraan zal een grote foyer zijn met zowel bediening voor drank in de zaal als aan de foyer. “De foyer kan dus apart worden afgesloten en verhuurd.”

Een zaal met alles erop en eraan, een ontvangstplein en toegangshal, plaats voor de ticketverkoop, een bureau, een vestiaire, een vergaderruimte, een opslagruimte, kleedkamers, een backstage-ruimte, een keuken, koelcel, sanitair en zelfs een terras. De zaal moet ook vlot toegankelijk zijn voor organisatoren en krijgt daarom een hellend vlak, zodat materiaal en catering naar boven gerold kan worden.

Geen overlast voor buurtbewoners

Net zoals bij de eerste fase, hecht de stad er opnieuw veel belang aan dat er geen overlast zal zijn voor de buurtbewoners. Ook de polyvalente zaal moet een geluidsdichte box worden en er zal dus een zeer uitgebreid akoestisch onderzoek aan voorafgaan.