Vanmorgen, lanceerde MIROM de eerste "glasboldetective" in Roeselare. De fictieve 1m80 lange detective houdt vanaf dan de wacht bij enkele glasbollen in Roeselare. Hij symboliseert de vele passanten en buren die regelmatig een blik werpen  op de glasbol en bijgevolg ook getuige zijn van sluikstorters. De detective zal regelmatig verhuizen om zo op diverse locaties 'actief' te zijn.  Ook in andere MIROM gemeenten zal deze detective gespot worden.

Mirom staat in voor het ledigen van de glasbollen en het opruimen van het aanwezige zwerfvuil bij de glasbollen.  Wekelijks ruimen zij het zwerfvuil op bij de glasbollen en doen al het mogelijke om de hoeveelheid zwerfvuil bij de glasbollen te minimaliseren en de locatie netjes te houden. In het verleden werd reeds een camera geplaats op de Onze-Lieve-Vrouwe Markt.  Op dit moment zijn 3 camera's geplaatst bij de glasbollen op verschillende locaties.  De camera zal er blijven staan voor een 2-tal maanden, en daarna verplaatst worden naar een andere locatie.  De "detective" houdt voortaan de glasbol in de gaten!

Nathalie Muylle:" Waar we vroeger een 5 à 10 glasbolsites hadden waar er af en toe een plastieken zakje bij stond, moeten we vaststellen dat er op vandaag in feite geen enkele glasbol meer staat in Roeselare waar er niet gesluikstort wordt."

In Roeselare staan er verspreid over het ganse grondgebied een 60-tal glasbollen.  De glasbollen staan verspreid opgesteld in de stadscentra en in de wijken.

Nathalie Muylle: " Tot op heden werden al diverse acties gevoerd om het sluikstorten rond de glasbollen in te perken.  Er werden stickers op de glasbollen aangebracht, waaruit duidelijk werd wat in de glasbol mag.  Tevens zijn er folders opgemaakt met veel fotomateriaal die de boodschap duidelijk weergeeft "waar naartoe met afval".  Bij de 5 beste en de 5 slechtste glasbollen op Roeselaars grondgebied werd een bord geplaatst.  Bij de 5 beste met de boodschap 'Proficiat en bedankt voor jullie inspanning', bij de slechtste glasbollen de boodschap 'Als de toestand niet betert, wordt de glasbol weggenomen' (het wegnemen is ook effectief op enkele plaatsen zo geweest).  Maar het wegnemen of verplaatsen van glasbollen is een verkeerde boodschap, want zij die het goed menen worden gestraft.  Er werden ook GAS-boetes uitgeschreven voor wie betrapt werd bij het sluikstorten bij de glasborden én er is één camera geplaatst. "

Nu gaat Stad Roeselare, samen met MIROM, over tot een kordate aanpak.  Zo is er de steun van MIROM Menen om bij enkele glasbollen camera's te plaatsen.  MIROM Roeselare zet in op glasboldetectives.

Nathalie Muylle: "We hopen echt dat het sluikstorten door deze actie zal verminderen bij de glasbolsites."

Bekijk hieronder  de kleine reportage van WTV ivm de detectives bij de glasbollen