Het wordt stilaan duidelijk hoe het nieuwe Wielermuseum ( WieMu ) in Roeselare  er straks zal uitzien. De historische plafonds en vloeren worden weer zichtbaar en veel aandacht gaat naar licht en open ruimte. Voorts komen er openbare toiletten en een museumtuin.

De plannen voor de renovatie van het Wielermuseum zijn concreet. Er wordt vooral voor restauratie gekozen: het voormalige brandweerarsenaal heeft historische plafonds en mooie vloeren en die worden weer zichtbaar. 'De bakstenen en steunbalken worden weer vrijgemaakt. Ook aan de buitenkant keren we terug naar de oorspronkelijke toestand, aangevuld met extra raampartijen. Verder moeten we zorgen voor meer uitstraling. Het museum mag niet ongezien blijven!

Het WieMu wil zich profileren als bezoekers-, kennis- en erfgoedcentrum en de verdiepingen worden vanuit dat oogpunt ingericht. Zo wordt de zolder, die niet toegankelijk was voor het publiek, ingericht als erfgoedcentrum. 'We willen af van de chronologische benadering en kiezen voor een thematische indeling. De collectie zal op kleur georiënteerd worden en er zullen heel wat stukken te zien zijn waar we vroeger geen plaats voor hadden.' zegt schepen Kris Declercq

Op de eerste verdieping komt een kenniscentrum en op de gelijkvloerse verdieping het bezoekerscentrum. Het onthaal wordt een grote open ruimte met afgeplatte kasseien. De parking achter het gebouw wordt museumtuin met een cafetaria in de wintertuin.

In de kelder is plaats voor openbare toiletten die 24 op 24 uur toegankelijk zijn met elektronische paspoortcontrole. 'Er komen ook laadpunten en fietslockers om wielertoeristen aan te trekken.'

De werken zullen 5,17 miljoen euro kosten, waarvan de helft gesubsidieerd wordt en de andere helft gefinancierd door de stad Roeselare.

Het was de bedoeling dat het WieMu tijdens de werken zou verhuizen naar de Sint-Amandskerk maar het is niet zeker of dat doorgaat, aangezien de ontwijding werd uitgesteld. 'Mogelijk moeten we dus op zoek naar een andere locatie. Toch zouden we de link met religie graag behouden, aangezien er een expositie gepland staat over het themakoers is religie', zegt schepen Kris Declercq .

In de korte wtv-reportage hieronder kan je alvast een virtuele tour maken in het nieuwe Wiemu