Het stadsbestuur zette deze maand Lumen Hallaert in de bloemen: dit meisje dat geboren werd op 18 augustus 2014, is officieel de 60.000ste inwoner van Roeselare. Schepen Marc Vanwallegehem & Gemeenteraadsvoorzitter Bart Wenes verwelkomden de klein Lumen & haar ouders officieel op het Stadhuis.
De bevolkingsgroei stelt het stadsbestuur ook voor grote uitdagingen, daar is burgemeester Luc Martens zich bewust van : âRoeselare is behoorlijk voorbereid op deze evolutie, want alles wijst erop dat de bevolking ook de komende jaren zal blijven aangroeienâ.
Lumen Hallaert is 60.000ste inwoner van Roeselare
Haar ouders Mattias Hallaert en Fanny Roelens waren zich 'van geen kwaad bewust', tot ze hun dochter gingen aangeven in het stadhuis. Daar werden ze op de hoogte gebracht van de mooie verrassing.
Mattias en Fanny zijn ook beiden geboren in Roeselare. Ze groeiden op in Hooglede, maar keerden uiteindelijk terug naar hun geboortestad. 'Het was een fantastische verrassing. Ook al is het een symbolische titel, het is iets speciaals en het is leuk dat we ontvangen werden door de burgemeester en schepenen. Sowieso zal het voor Lumen een mooi aandenken blijven voor de rest van haar leven', vertelt mama Fanny. 'Lumen is nog maar vier weken oud, maar is op die manier nu al een ster. Het is heel aangenaam dat we zo veel felicitaties krijgen en dat Lumen in de kijker mag staan. Ook al beseft ze het zelf nog niet.'
Roeselare ontsnapt aan de stadsvlucht
In tegenstelling tot veel andere steden ontsnapte Roeselare de voorbije decennia grotendeels aan de stadsvlucht, waarbij vooral jonge gezinnen naar de plattelandsgemeenten in de buurt uitwijken. Sinds 1996 groeide de bevolking (vooral in de deelgemeenten) gestadig aan en Roeselare rondt nu de 'historische' kaap van 60.000 inwoners. De bevolking in Roeselare is sinds 1994 met ruim elf procent gestegen. Vooral in de deelgemeenten is de groei het sterkst.
Een bevolkingsgroei stelt een stad voor een groot aantal grote uitdagingen. Het is van groot belang dat het stadsbestuur een goed beeld heeft van het profiel van de nieuwkomers: zijn het vooral ouderen, jongeren of migranten uit het buitenland? Het hangt daarvan af of er vooral op scholenbouw en kinderopvang of een uitbreiding van de ouderenzorg moet worden ingezet. Het is belangrijk dat er in een relatief kleine stad als Roeselare geen conflict groeit met de oudere bevolking. Een goede uitbouw van het verenigingsleven en verkeersveiligheid zijn daarbij belangrijk, zodat senioren buiten durven en niet vereenzamen. Een stad op maat van zowel kinderen als senioren is een leefbare stad.
Een bijkomende uitdaging voor onze stad is de grote toename van het aantal gezinnen. Twintig jaar geleden telde Roeselare 20.523 gezinnen, nu zijn het er 25.643. En die moeten allemaal een degelijke woning vinden.
Roeselare is behoorlijk voorbereid
Burgemeester Luc Martens (CD&V) vindt dat Roeselare behoorlijk voorbereid is op de demografische evolutie, want alles wijst erop dat de bevolking ook de komende jaren zal blijven aangroeien.
Luc Martens: 'Qua woningaanbod zitten we met een licht overschot, waardoor de prijzen binnen de perken blijven. Met de voorliggende projecten, zoals in de Gitsestraat, moeten er de komende jaren nog eens 1.500 tot 2.000 woongelegenheden bijkomen. Onze grootste zorg is nu de capaciteit van het onderwijs en de kinderopvang. Maar heel wat scholen hebben bouwplannen en we rekenen op de privésector om de kinderopvang sterker uit te bouwen. Het nieuwe project in de vroegere Savarin is daar een mooi voorbeeld van.'
'Ook wat de vergrijzing betreft, zie ik een belangrijke rol weggelegd voor privé-initiatief, voor de bouw van zorgappartementen met assistentie en dienstverlening. De herziening van het mobiliteits- en parkeerplan moet tegen eind 2015 klaar zijn en bijdragen om de stad leefbaar te houden. En gelukkig', aldus onze burgemeester, 'kent Roeselare nog altijd een heel lage werkloosheid. De werkzaamheidsgraad ligt boven het gemiddelde van de dertien centrumsteden.'