Om het wonen, winkelen en wandelen in Roeselare nog aangenamer te maken, investeert het stadsbestuur in de heraanleg van de pleinen in het centrum. Ook het de Coninckplein (Sint-Amandsplein) wordt vanaf 1 februari onder handen genomen. Het plein aan de Sint-Amandskerk wordt omgevormd tot een groene ontmoetingsplek in het hart van de stad met een grasplein en extra bomen. Doordat alleen het plein zelf wordt aangelegd, blijven de woningen en winkels tijdens deze werken bereikbaar.

JONGCD&V Roeselare pleitte vorig jaar nog voor een aangepaste invulling van het De Coninckplein.  Ze pleitten er toen voor dat het plein een echte belevingsoase werd voor zowel jong als oud in Roeselare, dat meer is dan enkel een groen grasplein. Het moet een plein worden voor ontspanning, ontmoeting en cultuur. (klik hier)

Oase van rust

Schepen Griet Coppé : "Het de Coninckplein wordt een groene ontmoetingsplek in het hart van de stad. Op het grasplein zal men kunnen spelen, picknicken of languit genieten van de zon. De ruime  zitbanken zullen tal van gelegenheden aanbieden om te rusten of te keuvelen onder de reuzegrote platanen."

De bestaande bomen zullen tijdens het boomplantseizoen gezelschap krijgen van een tweede rij langs de rijweg van de Sint-Amandsstraat en de Hendrik Consciencestraat. Zij vormen een extra buffer tegen het autoverkeer dat voortaan langs die straten wordt geleid. Het vernieuwde de Coninckplein zal een schakel vormen in de Groene Draad die het stadscentrum met de stadsrand verbindt.

Het plein wordt groene ontmoetingsplek

Begin december vorig jaar werd een archeologisch onderzoek uitgevoerd op het plein. Dit onderzoek is ondertussen afgerond en leverde geen speciale vondsten op. Hierdoor kan de tweede fase van de heraanleg van start gaan: de nutswerken en de aanleg van het plein. Vanaf 1 februari wordt het de Coninckplein definitief afgesloten voor voertuigen. Vanaf dat moment is parkeren op het plein verleden tijd.

Parkeermogelijkheden in de buurt

Toch blijven er heel wat parkeermogelijkheden in de buurt voor zowel buurtbewoners als bezoekers.

  • Rond het plein zijn er namelijk 12 Shop&Go-parkeerplaatsen. Hierop kunnen winkelbezoekers 30 minuten gratis parkeren. Ze hoeven ook geen parkeerticket te nemen, want een sensor meet hoelang ze er parkeren. Bovendien zijn er ook in de Hendrik Consciencestraat en de SintAmandsstraat parkeerplaatsen voor personen met een handicap.
  • Omwonenden van het plein krijgen de mogelijkheid op hun gemeentelijke parkeerkaart in te ruilen voor een gratis parkeerabonnement op de Moermanparking.
  • Ook bezoekers kunnen terecht op de nabijgelegen Moermanparking en op de parkings 'De Munt' en 'OoststraatStation'

Verkeerscirculatie rond het plein

Vanaf 1 februari wijzigt de verkeerscirculatie minimaal rond het de Coninckplein. In de Hendrik Consciencestraat wordt éénrichtingsverkeer ingevoerd van de Jan Mahieustraat naar de Torenstraat. Dit is in het verlengde van de bestaande éénrichting tussen de Torenstraat en Stationsplein. Door deze wijziging krijgen fietsers meer ruimte om in beide richtingen te blijven rijden.

De straat vóór de kerk wordt autovrij. De wandelboulevard die het plein omzoomt, zal tot aan de kerk en de gevels van de huizen die ernaast staan, reiken. De garages blijven wel bereikbaar. In de Sint-Amandsstraat en de Jan Mahieustraat verandert er verder niets.

 Gelezen in "De Weekbode" 10 maart 2017: