Tijdens de Week van de Afvalophaler worden ophalers overal in het land in de bloemetjes gezet, ook in Roeselare.

s Morgens voor dag en dauw uit de veren en dan te maken krijgen met heel wat verkeersagressie en verwijten naar je hoofd geslingerd krijgen. De afvalophalers hebben niet altijd de meest aangename job. Tijd om ze te bedanken, dacht de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Ook Mirom was meteen voor het idee gewonnen.

Elke dag trotseren afvalophalers weer en wind zodat we ons op een makkelijke manier van ons afval kunnen ontdoen. Ze worden daarbij helaas ook geconfronteerd met onveilige verkeerssituaties. Uit een steekproef bij afvalinzamelaars blijkt dat elke ophaler gemiddeld één keer per dag onaangepast gedrag ervaart van andere weggebruikers. Dat kan een voertuig zijn dat de ophaler pas afsnijdt. Het kan gaan om bumperkleven, onophoudelijk getoeter of intimiderende gebaren in de richting van de ophaler. In zeldzame gevallen leidt dit tot fysieke confrontaties. Dat betekent dat er dagelijks tussen 600 en 1500 incidenten zijn. Voor de medewerkers op de recyclageparken gelden gelijkaardige risico's. Bijvoorbeeld hun vraag om bepaalde afvalstoffen te sorteren, valt niet bij elke bezoeker in goede aarde. 

Schepen Marc Vanwalleghem:"Stad Roeselare wil een dikke pluim geven aan de vuilnisophalers én de medewerkers van de recyclageparken! Veelvuldig bukken, zware zakken heffen, vele kilometers stappen... Fysiek is het een zware job. Ook zijn de zakken die aangeboden worden niet altijd even veilig. Glasscherven, frituurolie en dergelijke vormen een risico voor de ophalers. Bovendien moet een ophaler ook het drukke verkeer goed in de gaten houden. Uit een steekproef blijkt dat elke ophaler gemiddeld één keer per dag een geval van verkeersagressie ervaart, gaande van schelden en een opgestoken middelvinger tot wild voorbijrazen en fysiek geweld."