Stad Roeselare, een aantal partners én KSV Roeselare slaan de handen in mekaar om deel te nemen aan het Belgian Homeless Cup-project. Deze samenwerking werd gisteren voorgesteld. Het Belgian Homeless Team Oltegoare Roeselare is een voetbalteam dat bestaat uit vluchtelingen en mensen met een alcohol- of drugsprobleem. Via de sport poogt men het leven terug op de rails te zetten.

KSV Roeselare en een aantal andere partners willen met het team voortaan deelnemen aan Belgian Homeless Cup, een sociaal-sportieve voetbalcompetitie voor dakloze mensen. Om dit te concretiseren ondertekende men gisteren een samenwerkingsprotocol die hun engagementen vastlegt. Deze partijen zijn:

  • OCMW Roeselare
  • CAW Centraal West-Vlaanderen
  • VZW ’t Hope
  • VZW Buurt & Co, afdeling Buurtsport
  • VZW Onze Kinderen
  • Belgian Homelss Cup
  • Stad Roeselare

Bart Wenes: 'Via de nachtopvang zagen de mensen van het Welzijnshuis en de straathoekwerkers dat er enorm potentieel voor zo'n team zit in Roeselare. Gemiddeld dagen er acht spelers op voor de trainingen en ze hebben hun eerste tornooi al achter de rug".

"Via de sport willen we deze mensen reïntegreren en hen grip doen krijgen op hun eigen leven. We bieden hen ook de kans om eventjes te ontsnappen aan hun dagelijkse zorg en de dagelijkse druk om te presteren. Bovendien worden de leden ook structureel begeleid.

Bij elke training, wekelijks op donderdagavond, moeten ze op tijd en nuchter zijn. Fairplay moet primeren.

“Het is de bedoeling om mensen die het eventjes moeilijker hebben hier weer op de rails te krijgen”, vertelt Evert Stroobant van KSV Roeselare. “Niet de resultaten, maar fair play staat centraal. We gebruiken de kracht van sport als re-integratieproces.” Via voetbal horen de spelers opnieuw ergens bij. “Ze maken deel uit van een ploeg, creëren sociale contacten, krijgen meer zelfvertrouwen. Als team voor een gemeenschappelijk doel strijden, schept een band.”

Op 11 mei speelt team Oltegoare Roeselare een match tegen een ploeg met afgevaardigden van de zeven partners op het Kerelsplein.