Een begraafplaats wordt meer en meer een begraafpark waar mensen even tot rust kunnen komen, ook kinderen. De oude stedelijke begraafplaats is naast een begraafplaats ook een boeiend en aantrekkelijk park en op 28 mei tijdens Dag van het (begraaf)park wordt dit extra in de verf gezet.

De oude stedelijke begraafplaats vervult een aantal belangrijke functies voor mens en omgeving binnen de stad. Naast een plaats van stilte, rust en geborgenheid kreeg de begraafplaats er de voorbije decennia ook spontaan andere functies bij.

Zo vormt de begraafplaats, samen met ander stedelijk groen, een stapsteen voor de natuur. Met de aanwezigheid van de vele oude bomen, de dreven, bomenrijen en het historisch karakter van de (militaire) begraafplaatsen en infrastructuren heeft de begraafplaats ook een groot cultuurhistorisch belang. Denk bijvoorbeeld maar aan de monumenten en de oude muur langs de Blekerijstraat.

Op 28 mei kun je zelf ondervinden hoe de (park)begraafplaats is geëvolueerd.

Kom tussen 14 u. en 18 u. langs en ontdek bij de verschillende informatiestanden wat deze begraafplaats tot een unieke plaats in de stad maakt.

  • Laat je onderdompelen in het oorlogsverleden en de geschiedenis van de parkbegraafplaats.
  • Ontdek hoe bepaalde grafmomumenten via symbolen een verhaal vertellen.
  • Leer waarom vlinders, bijen en vogels zich er thuis voelen.
  • Ondervind hoe poëzie een troost kan zijn in moeilijke tijden.
  • Waarom oude bomen, dreven en bomenrijen hier deel van uitmaken.
  • Hoe er bij de renovatie rekening is gehouden met toegankelijkheid voor fietsers, rolstoelgebruikers,...

Ook de Bremstruik in de Blekerijstraat verwelkomt je graag. Dit is een plaats om eens te ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven. Het is een plek van verstilling en verdieping. Vrijwilligers staan je te woord over de werking en je kan een bezoek brengen aan de kloostertuin en even bezinnen in de Kapel.

Laat je verrassen op 28 mei door dit groen funerair archief van de stad